Hlavní obsah

Schwarzenberg: ČSSD je jako povětrná holka

Právo, Oldřich Danda

Karel Schwarzenberg je lídrem nově vzniklé strany TOP 09. Ta bude mít příští týden ustavující sjezd a bývalý ministr zahraničí bude zřejmě jediným kandidátem na předsedu. V rozhovoru pro Právo řekl, že by se nechtěl po volbách družit s ČSSD.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

Pane senátore, příští víkend proběhne ustavující sjezd TOP 09. Jste předsedou přípravného výboru a zřejmě budete jediným kandidátem na řádného předsedu. Očekáváte nějaké odpůrce, nebo zvítězíte stoprocentně jako komunisté ve volbách před rokem 1989?

To by byla sranda. Zatím nevím, že by se někdo ohlásil jako protikandidát. Předpokládám, že vyhraji, kolika procenty, nevím.

Vydržíte ve funkci předsedy do voleb a pak odstoupíte, anebo zvládnete celé dva roky?

V sedmdesáti letech musíte vždy počítat s tím, že budete odvolán někam jinam. Když se to nestane a zdraví bude jako dnes, tak doufám, že ty dva roky odsloužím.

Miroslav Kalousek je organizátor, ale v očích veřejnosti jste značkou TOP 09 hlavně vy. Není škodlivé, že celá propagace strany stojí na jednom člověku?

Značka TOP 09 byla ze začátku skoro neznámá a já poměrně známý, a tak jsme toho museli využít, protože dnes jde více o osobnosti než o program. V mém mládí to bylo odlišné, tehdy hráli lidé menší roli, podstatnější byly programy. To skončilo v okamžiku, kdy v každé domácnosti byla televize.

Vám nevadí, že nakládají s vaší osobou jako se zbožím? Nyní sekretariát TOP 09 připravuje prodej se suvenýry s vaším logem, jako byste byl popová hvězda či fotbalový kanonýr.

To k tomu bohužel patří. Volební kampaň je reklamní kampaň jako každá jiná. S tím se musím smířit. To víte, že mi šlo na nervy, když jsem na sebe z každé ulice čuměl. To je podivný pocit.

Dá se politice vrátit obsah? Prezident Klaus mluví o ideovém vyprázdnění politiky.

S tím souhlasím. To je v celé Evropě. Všechny politické tábory ztratily po cestě své myšlenky i programy. Vezměte si německé volby. Jestli najdete jediný zásadní rozdíl mezi CDU a SPD, tak mi to prozraďte, já jsem žádný nenašel. Je jen málo členů – bodejť – sociálnědemokratických stran v Evropě, kteří věří v původní ideály sociální demokracie. S odpuštěním, lidovci se vzdálili od učení církve svaté snad ještě více. Za mého mládí každý lidovecký politik věděl, co to je Rerum novarum a Quadragesimo anno (významné papežské encykliky). Ti dnešní, kdybych je v této věci oslovil, tak by začali koktat a řekli by, že o tom ve škole slyšeli.

Dnes máme všehosměs. Všichni převzali všechno. Spoustu původních myšlenek sociální demokracie převzaly všechny strany. Stejně liberalismus a tržní hospodářství uznávají také všichni. Bylo by upřímnější, kdybychom to udělali jako v byzantské říši, kde byly dvě strany – modří a zelení – podle dostihových klubů v Cařihradě. Už jsme tomu blízko, že se lidé budou na souboje politických stran dívat jako na utkání mezi Spartou a Slavií.

Myslíte hru na dvě brány: levicovou a pravicovou?

To už je za námi. Rozdíl bude jen v tom, že jedni budou modří a druzí oranžoví. Obsah bude zaměnitelný, také typy politiků. Řekněte mi jednoho politika, kterého si nemůžete představit v druhé straně.

Až na několik výjimek se stali šéfy regionálních sdružení TOP 09 bývalí lidovci. Neleká vás tolik lidovců kolem vás?

Proč bych se ji měl bát? Většinou uspěli, protože vědí, jak se politická strana organizuje, znají politické řemeslo. Přichází ale i nová generace, která ještě v žádné straně nebyla. Také lidi, kteří byli svého času u ODA, těch je dost. Někteří přicházejí z ODS a zaznamenal jsem i několik původních soc. demokratů. Přišlo i dost lidí, kteří nikdy nechtěli být v žádné straně.

Co je k tomu vede?

Nespokojenost se stavem české politiky je značná. Zaznamenávám při každé diskusi, že způsob, jak se u nás politika dělá, se většině lidí hnusí, nehledě na to, jestli ji dělá modrý pták, socan či černoprdelník. Bez rozdílu by je poslali do háje. Všichni očekávají, že s tou politickou scénou hneme. Já jim na to říkám, nebudeme strana veliká, to je směšné očekávat, budeme strana menší či středně veliká. S pomocí boží se budeme moci účastnit na nějaké koalici, anebo budeme v opozici. Ale myslím si, že pokud je jedna skupina odhodlána něco změnit, tak se může něco prosadit.

Nevím, co by na mě mohli zjistit. V poslední době jsem se příliš neožral. Mohou mě možná někde vyfotografovat s nějakou holkou.

Lanaříte osobně známé lidi, aby vstoupili do TOP 09?

Ani moc ne.

Co Vladimír Mlynář, šéf poradců premiéra?

Vláďa Mlynář je něco jiného. Vláďa Mlynář je letitý kamarád, kterého znám od konce 80. let.

Přesvědčil jste ho, aby vstoupil do TOP 09?

On má teď úkol na Úřadu vlády, ale v létě by měla být sestavena nová vláda a byl bych samozřejmě šťasten, kdyby k nám potom přišel, protože já si ho velice cením.

A co premiér Fischer? Slyšel jsem drb, že se ho pokoušíte zlanařit do svých řad.

Vůbec ne. Tento drb jsem také slyšel. Premiér nesmí být v podezření. Jeho dnešní úkol je mnohem důležitější než členství v TOP 09. Ať tu vládu dotáhne zdárně do konce. A s odpuštěním, ani by mě nenapadlo ho oslovit. Kdyby se rozhodl, až odstoupí, tak to je jeho záležitost.

Stranu řídíte v tandemu s Miroslavem Kalouskem, jak vám to šlape?

V podstatě bezvadně k mému vlastnímu překvapení. Já jsem nečekal, že to bude tak dobrá spolupráce. Jsem vždycky spíš nedůvěřivý. Já jsem s ním do toho šel, protože seděl vedle mě ve vládě a v té době jsem si ho začal vážit. Tehdy jsem zjistil, že to byl asi nejlepší ministr té vlády, který z 90 procent věděl přesně odpověď, a když nevěděl, tak nemlžil jako někteří kolegové. Řekl „to vám teď nemohu odpovědět, musím se podívat na podklady a řeknu vám to příští zasedání vlády“. Má i smysl pro humor a tím mě získal.

Kdy vás jako stranu začali brát ostatní politici vážně?

Oni nám to neřekli, ale jakmile jsme překročili v průzkumech veřejného mínění magickou hranici 10 procent, tak jsme zjistili, že obě vrchní strany mobilizovaly podpásové oddíly a začaly různé triky, které se prostě dějí.

Něco na vás připravují?

Asi by rádi, ale nevím, co by mohli zjistit. V poslední době jsem se příliš neožral. Mohou mě možná někde vyfotografovat s nějakou holkou.

TOP hodně těží ze situace v ODS, protože to s tou stranou nevypadá moc dobře. Co říkáte na kvas uvnitř ODS?

Já nejsem členem ODS. Já bych citoval Leonida Brežněva: Eto vaše dělo!

Mirek Topolánek na tomto místě v Právu minulý týden řekl, že v Praze kvůli TOP 09 a vaší oblibě je velké pnutí, protože další vítězství ODS není automatické. Přeneseně řečeno šéf ODS se obává, že v Praze již nevyhraje pověstná Klausova tenisová raketa, ale Schwarzenbergova fajfka.

To bych byl rád, ale že bychom na první pokus porazili ODS, tak optimistický nejsem. Doufám, že naše kandidatura pomůže když už ničemu jinému tak tomu, že se ODS konečně vzpamatuje. Je pravda, že je v divném stavu. Tak egoistický ale nejsem, abych se těšil z toho, že je velká demokratická strana v hluboké krizi. To se ještě musím takto stranicky přemýšlet naučit. Já to považuji za problém pro stát.

Na druhou stranu je ODS – jak říká Miroslav Kalousek – váš přirozený partner v budoucí koalici.

Za nynější situace asi ano. A kdyby se změnila situace v sociální demokracii, tak je to strana, která má svůj koaliční potenciál. S nynějším vedením by to bylo poněkud obtížné. Samozřejmě i s lidovci se můžeme domluvit.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Karel Schwarzenberg

Kdybyste si měl vybrat: přihlížet vzniku velké koalice ODS a ČSSD, nebo jít do vlády se soc. dem.?

Velká koalice byla opravdu k dobru země pouze v prvních deseti letech v Rakousku po druhé světové válce. A bylo to dáno také kvalitou politiků, kteří seděli předtím spolu v koncentráku, takže přes ideologické rozdíly našli společnou řeč. Každá velká koalice potom už byla obtížnější i méně a méně výkonná a také se v té době plně rozbujela korupce. Takže já nejsem příznivec velké koalice. Co se týče koalice se sociální demokracií, tak se sociální demokracií ano, nikoliv však s nynějším vedením.

To říkáte dlouhodobě. Myslíte si, že se tam nic nezměnilo?

Ne, potvrdilo se mi to. Poslední zážitek právě byl, když jsme se v pátek všichni šéfové politických stran dohodli, dali si ruku na to, že budou volby v listopadu – hlavně na to naléhal Paroubek – a v úterý už nic neplatilo. S odpuštěním řečeno: s člověkem, který nedodrží slovo, nemá smysl něco dělat. Nebo jsem viděl, jak měli koalici s Unií svobody a lidovci, a kdykoliv se jim to hodilo, tak je přehlasovali s pomocí komunistů.

Teď jsem o tom mluvil v jedné hospodské diskusi. Každý chlap se jednou vyspal s holkou, která neměla velké morální zábrany a trochu to leccos usnadnilo. Když vám ale holka otevřeně naznačuje, že bude spát s kýmkoliv jiným též, tak ji můžete mít na krátkodobý poměr, ale nedoporučuje se manželství, protože potom na to doplácíte po celý čas. Koalice je jako manželství, kdy se musím spolehnout na slovo, takže po dobu koalice věrnost musí být. Když zítra neplatí, co platilo dneska, tak koalice nemá smysl.

Naznačil jste, že ČSSD, respektive její vedení se chová jako nevěrná holka.

Nevěrná – spíš povětrná.

Ještě jednou. Kdybyste byl postaven před volbu velké koalice, nebo koalice se sociální demokracií s TOP 09?

S nynějším vedením ne! Protože to nemá smysl. Jdu do koalice s někým, na koho se mohu spolehnout.

To byste raději přihlížel vzniku velké koalice?

Bohužel, raději půjdu do opozice

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám