Hlavní obsah

Topolánek: Když strana nevyhraje volby, odejdu

– Praha • Aktualizováno

Kritici předsedy ODS Mirka Topolánka, kteří si od kongresu slibovali příslib nového vedení, na sobotním kongresu strany zatím neuspěli. Neprosadili se ani při jednom z hlasování, v nichž chtěli Topolánka oslabit či vyměnit. Předseda poté ve svém více než hodinovém projevu ujistil delegáty, že se dobrovolně vzdá funkce, pokud příští parlamentní volby nevyhraje.

Článek

Pokud ale strana vyhraje, pak už nikdo nebude jeho pozici zpochybňovat, jako se to děje nyní. 

"Ve volbách buď vyhrajeme a pak mou pozici nikdo a nic nezpochybní v danou chvíli. Nebo nezvítězíme a budeme v opozici a pak odejdu sám a bez nějakého donucování," prohlásil Topolánek.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Listopadový pražský kongres ODS.

Část zprávy předsedy věnoval vysvětlování své pozice. Řekl například, že udělal chybu, když nedostatečně straně vysvětlil, proč se vzdává poslaneckého mandátu.

Kritici v hlasování neuspěli

Kongres se odvíjí podle představ Topolánka. Jeho kritici se sice snažili program zvrátit a dostat do něj přímo výměnu vedení nebo alespoň hlasování o důvěře, to se jim ale nepodařilo.

Hlasování o návrzích některých oblastních organizací nepřímo potvrdila Topolánkovou silnou pozici. Nejprve delegáti zamítli návrh na tajné hlasování, neprošel ani návrh na hlasování o důvěře předsedovi díky 315 negativním hlasům. Návrh na hlasování o odvolání vedení strany, který odporoval vnitřním stanovám strany, byl pak smeten 385 hlasy, postavilo se za něj pouze 14 delegátů.

Po neúspěchu kritiků současného vedení vyvolat hlasování o důvěře Topolánkovi se začali jejich delegáti ze zasedací místnosti vytrácet. Někteří jsou zklamaní, že nebylo povoleno tajné hlasování. Podle nich by totiž šance na hlasování o důvěře předsedovi byla mnohem vyšší, kdyby se delegáti nemuseli bát hlasovat veřejně.

O vnitřních stranických záležitostech se podle kuloárních informací bude jednat za zavřenými dveřmi bez přítomnosti médií.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Poslankyně Lucie Talmanová, pražský primátor Pavel Bém a jeho někdejší vyzyvatel Rudolf Blažek

S Topolánkovým vedením strany je nespokojeno několik sdružení. Místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová a místopředseda strany Petr Gandalovič chtějí, aby tento kongres svolal na únor další, který by volební byl, a z něj pak vzešlo nové vedení.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředsedkyně Snemovny Miroslava Němcová na kongresu ODS

Topolánek vyzval kraje k větší spolupráci, nechce, aby se chovaly jako samostatné organizace a prosazovaly své zájmy na úkor celé strany. ODS má podle něj být stranou, která hájí obecné hodnoty, nikoliv soukromé zájmy.

Šéf ODS ocenil zvládnutí "plynové krize“ na počátku roku a s tím spojený nárůst preferencí a pokles popularity ČSSD, jejího předsedy Jiřího Paroubka a také prezidenta Václava Klause.

K někdejšímu zakladateli ODS Klausovi byla mířena kritika za jeho údajnou náklonnost k Rusku. "Naprosto chápu obavy Klause ze silného Bruselu, ale nerozumím jeho obdivu k silnému Rusku. Nemůžeme nahradit Brusel Moskvou," zdůraznil.  

S TOP 09 proti vládě komunistů

Podle Topolánka měla ODS slušnou šanci říjnové předčasné volby vyhrát. I přes vznik nové pravicové strany TOP 09 to "v celkových součtech pro středopravicovou vládu vypadalo dobře", míní předseda občanských demokratů.

Foto: Právo

Kongresu ODS se zúčastnila také chomutovská primátorka Ivana Řápková.

Příští volby podle Topolánka určí, zda se komunisté vrátí k moci, zda TOP 09 posílí, nebo oslabí pravici, ale hlavně rozhodnou o tom, jak se bude Česko v dalších letech rozvíjet. Pokud ODS ve volbách zvítězí, bude prosazovat reformy a modernizaci podle ideového dokumentu, který chce Topolánek na kongresu prosadit.

Zhruba hodinovou řeč Topolánek ukončil výzvou ke sjednocení strany. "Pojďme se spojit na tom, na čem jsme vznikli, co chceme reprezentovat do budoucna. Napněme plachty, pojďme představit Vizi 2020 a pojďme vyhrát volby," prohlásil.  

Foto: Michaela Říhová, Právo

Mirek Topolánek se svou partnerkou Lucií Talmanovou

Po Topolánkově zprávě přečetl předseda zdravici prezidenta Václava Klause. Ten si stěžoval na to, že na kongres nebyl pozván. Klaus je nyní na cestě po latinské Americe.

Ve zdravici připomněl, že by se z témat politických stran neměla vytratit témata svobody, protože jinak se tohoto tématu chytnou extrémistické strany a zdeformují ho.

Před obědem vystoupili i předsedové některých parlamentních stran, lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg, předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda a zelených Ondřej Liška.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Petr Gandalovič na pražském kongresu ODS.

Ke slovu se dostal také hlavní Topolánkův kritik a případný vyzyvatel místopředsedastrany Petr Gandalovič. Ten ve svém projevi zdůraznil, že co ODS dnes chybí, není vize, ale diskuze, za což sklidil potlesk. Kritizoval především neschopnost komunikace vedení s oblastními sdruženími a nedostatek respektu předsedy vůči médiím.

Nelíbilo se mu také, že Topolánkova Vize 2010, s níž šéf ODS spojil svůj mandát, se předkládá delegátům pozdě a není čas ji prostudovat.

"Že může hlasování o novém vedení situaci zhoršit? Horší už to být nemůže," uzavřel svou řeč Gandalovič.

Anketa

Měl by podle vás Mirek Topolánek zůstat předsedou ODS
Ano, je nejlepší volbou
10,3 %
Ano, strana nikoho lepšího nemá
17,7 %
Ne
72 %
Celkem hlasovalo 11880 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám