Hlavní obsah

eBay dokončil prodej služby Skype, dostal dvě miliardy dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost eBay dokončila prodej své divize Skype, která zajišťuje internetové volání. eBay z prodeje získá 1,9 miliardy dolarů (zhruba 34,4 miliardy Kč). Novým vlastníkem je skupina investorů, mezi nimiž jsou i zakladatelé Skype Niklas Zennström a Janus Friis. Doposud však není jasné, zda bude služba dál fungovat stejně. Nový vlastníci zatím neřekli, že by se mělo něco měnit.

Článek

Provoz služby v současné podobě nebyl pro dosavadního vlastníka výdělečný, spíše naopak.

eBay minulý týden urovnal právní spor, který vedl právě s Friisem a Zennströmem. Díky tomu eBay mohl pokročit s prodejem, na němž se v zásadě dohodl už na přelomu srpna a září. Urovnání sporu dává firmě Skype vlastnictví klíčového softwaru, který licenčně poskytla společnost Joltid. Tu Zennström s Friisem založili.

eBay sdělil, že prodal 70procentní podíl ve společnosti Skype za zhruba 1,9 miliardy dolarů. K tomu ještě podle podmínek původní dohody později získá dalších 125 milionů dolarů. Zbylých 30 procent si ve Skype nechá. eBay koupil společnost Skype teprve před čtyřmi lety, analytici ale tento krok od začátku považovali za diskutabilní.

Firma sázela na to, že obliba Skype mu zajistí další růst, očekávání se však nenaplnila. eBay za Skype v roce 2005 podle agentury Reuters zaplatil asi 3,1 miliardy dolarů, tedy víc, než za kolik ji nyní prodává. Podle analytiků je to ale i tak úspěch.

Urovnání sporu se zakladateli Skype znamená, že Zennström s Friisem dostanou ve Skype 14procentní podíl. Dalších 56 procent získá skupina investorů pod vedením společnosti Silver Lake. Do této skupiny patří i firmy Andreessen Horowitz a Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB), ale i zmíněná společnost Joltid.  

V ČR jsou tři milióny účtů Skype

Služba levného telefonování po internetu Skype má podle zástupců firmy v České republice kolem tří miliónů uživatelských účtů. Vzhledem k počtu internetových přípojek patří Češi podle firmy k největším uživatelům programu na světě. K internetu má v Česku nyní přístup zhruba 4,8 miliónu lidí. Podobně je na tom třeba Maďarsko, Estonsko či Tchaj-wan.

Součástí Skypu je vedle služby pro volání přes počítač i funkce pro textovou komunikaci přes internet v reálném čase. K jejím největším konkurentům patří například služba ICQ. Právě on-line komunikaci Skype se v posledních dvou letech nevyhnuly problémy v podobě nedostupnosti systému nebo rozsáhlých virových útoků.

S nabídkou telefonování přes internet zdarma zásadně změnil telekomunikační trh. Postupem času ho následovaly další, i tuzemské, firmy.

Skype z druhého pohledu

Oblíbený program Skype pochopitelně nemá pouze samé příznivce, v celém světě nalezneme také množství nesmiřitelných odpůrců.

Kritici Skypu vyčítají uzavřený komunikační protokol, což kromě jiného znemožňuje použití alternativních klientských programů. Odborníci také v minulosti upozorňovali na nevýhodu řízení služby z centrálního serveru. Právě tato koncepce zřejmě způsobila, že vloni v srpnu technický problém na centrále odrovnal celou síť.

Skype používá technologii peer-to-peer známou z výměnných sítí ke spojování telefonních hovorů, textové komunikaci (instant messaging), a také k provozování videohovorů. Klientský program běží kromě operačního systému Windows i na Mac OS X, různých distribucích linuxu i na Windows Mobile používaném v přenosných zařízeních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám