Hlavní obsah

Obama se pustil do Izraele kvůli rozšiřování židovských osad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul/Jeruzalém

Americký prezident Barack Obama ve středu tvrdě kritizoval Izrael za plán vybudovat na okupovaných palestinských územích 900 nových bytů. Podle něj to pobouří Palestince a Izraeli to nepřinese bezpečnost. Izrael kritizovaly i EU a Rusko.

Foto: Bez Ratner, Reuters

Výstavba v Gilu

Článek

Izrael v úterý schválil vybudování 900 nových bytů v čtyřicetitisícové židovské osadě Gilu na území okupovaného východního Jeruzaléma, který by chtěli Palestinci jako své hlavní město.

"Myslím, že další výstavba bytů v osadách nepřispěje k bezpečnosti Izraele. Myslím, že to Izraelcům ztíží cestu k míru s jejich sousedy," citovala agentura Reuters z Obamova rozhovoru zveřejněného na internetové stránce televize Fox News.

"Myslím, že to vyvolává u Palestinců takové rozhořčení, jehož konec by mohl být velmi nebezpečný, uvedl také Obama. To potvrdila i slova palestinského premiéra Saláma Fajjáda. „Je to zcela nepřijatelné, neexistuje něco jako zastavení. Buď to skončí úplně, nebo to neskončilo,“ reagoval na starší rozhodnutí Izraele omezit výstavbu a nebudovat nové osady, jen rozšiřovat ty největší. 

Izrael výstavbu hájí 

Izrael, který už kvůli výstavbě ve středu zbořil dva palestinské domy a dva palestinské obchody, své rozhodnutí hájí. "Zmrazit výstavbu v Gilu je stejné jako zmrazit výstavbu v kterékoliv jiné čtvrti Jeruzaléma nebo jinde v Izraeli," řekl izraelský ministr vnitra Eli Išaj agentuře AFP. "Výstavba v Jeruzalémě nemůže být zastavena a Gilo se nachází v Jeruzalémě," pokračoval Išaj.

I EU je šokována izraelským postupem. Podle jejích zástupců, musí být nalezena cesta k určení statutu Jeruzaléma jako budoucího hlavního města dvou států. Rusko izraelský postup označilo za "nepřijatelný".

Mezinárodní společenství charakterizuje Gilo jako osadu na západním břehu Jordánu. To ale Izrael odmítá a tvrdí, že jde o předměstí Jeruzaléma, který židovský stát označuje za své nedělitelné hlavní město. Palestinci ale považují za svou východní, arabskou část Jeruzaléma, s níž počítají jako s hlavním městem svého budoucího státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám