Hlavní obsah

Somálští piráti unesli severokorejský tanker, španělskou loď pustili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tanker převážející chemikálie unesli somálští piráti i s osmadvacetičlennou posádkou tvořenou Severokorejci. O únosu informovaly společné námořní síly států EU, které v oblasti působí s cílem ochránit lodě před piráty. Piráti po zaplacení výkupného propustili španělskou loď Alakrana.

Foto: Vincent West , Reuters

Rybářská loď Alakrana

Článek

Po více než šesti týdnech piráti propustili španělskou rybářskou loď Alakrana s 36 členy posádky.  "Oznamuji vám velmi dobrou novinku: Alakrana svobodně pluje do bezpečnějších vod. Všichni členové posádky jsou naživu a v pořádku," řekl podle citace agentury AFP španělský premiér José Luis Rodriguez Zapatero na tiskové konferenci v Madridu.  

Španělská vláda jim podle informací médií údajně zaplatila výkupné ve výši 3,5 miliónu dolarů (zhruba 59,8 miliónu korun).

Únos tankeru

Loď MV Theresa VIII vlastní společnost z Panenských ostrovů. Plula do keňského přístavu Mombasa. Přepadena byla asi 330 kilometrů severozápadně od Seychellských ostrovů, zhruba 400 kilometrů od pobřeží Madagaskaru.

Somálští piráti opět použili mateřských lodí, které rychlé čluny dopravily do místa útoku značně vzdáleného od somálského pobřeží. Jednou dokonce zaútočli 2000 kilometrů od pobřeží Somálska. [celá zpráva]

Terčem útoku se stala i ukrajinské loď MV Lady Juliet plující pod vlajkou Svatého Vincenta. Ta se ale dokázala ubránit pondělnímu útoku pirátů vyzbrojených automatickými zbraněmi. Na ukrajinskou loď pálili piráti z kalašnikovů a raketových granátometů, ale piráti se pak dostali pod odvetnou palbu námořníků mise EU Navfor. Nikdo z posádky lodě nebyl zraněn.

Somálští piráti podle údajů z minulého týdne zadržují nejméně 13 plavidel s více než 230 námořníky. Jednou z nich je i španělská rybářská loď Alakrana, kterou piráti zajali v Indickém oceánu 2. října s 36 členy posádky.

Reklama

Výběr článků

Načítám