Hlavní obsah

Klaus omilostnil otce popálené Natálky a dalších 42 lidí

Právo, Novinky, ČTK, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Václav Klaus při příležitosti výročí 17. listopadu 1989 udělil milost 43 lidem, z toho čtyřem cizincům. Vedly ho k tomu hlavně humanitární důvody. Informoval o tom prezidentův mluvčí Radim Ochvat. Jedním z omilostněných je i Pavel Kudrik, otec dívky, která byla těžce popálena při nedávném žhářském útoku na romskou rodinu ve Vítkově na Opavsku.

Foto: René Volfík , Reuters

Prezident Václav Klaus

Článek

„Prezident prominul trest odnětí svobody uložený za krádež a poškozování cizí věci. Přihlédl k tomu, že při brutálním útoku na rodinu jmenovaného byla jeho dcera těžce popálena a jejich dům byl zcela vypálen," stojí ve zprávě, která zveřejnila kancelář prezidenta republiky.

Celkem prezident udělil 43 milostí.

Je to něco nádherného. Aspoň nějaké štěstí v tom životě máme
Anna Siváková

Matka Natálky a Kudrikova partnerka Anna Siváková přijala zprávu s velkou radostí. „To si nedokážete představit, co to pro mne znamená. Je to něco nádherného. Aspoň nějaké štěstí v tom životě máme,“ řekla Právu Siváková.

Pavel Kudrik řekl Právu, že před sebou měl ještě celý rok vězení za krádež. „Vůbec jsem nečekal, že mi pan prezident trest promine. Počítal jsem s tím, že mi trest jenom přerušil a že budu muset nastoupit do vězení. Jsem panu prezidentovi vděčný,“ řekl Kudrik.

V krátké době jde už o několikátou dobrou zprávu pro rodinu. Podle vyjádření lékařů by totiž Natálka měla být brzo přeřazena z jednotky intenzivní péče na standardní pokoj. Navíc se rodina v pondělí přestěhoala do nového domku, který zakoupila za zhruba půl miliónu korun díky výtěžku z dobročinné sbírky, kterou zorganizovala vítkovská radnice.

Foto: Aleš Honus, Právo

Během víkendu rodiče Natálky dokončovali úpravy interiérů a sestavovali nábytek.

Pavel Kudrik dodal, že jakmile se rodina jen trochu zabydlí a dodělá další nezbytné úpravy v domku, najde si nějakou poctivou práci. „V Budišově je větší zaměstnanost než ve Vítkově, je tady více firem. Věřím, že mě někdo zaměstná, práce se nebojím,“ řekl omilostněný otec Natálky. 

Klaus už v dubnu rozhodl o přerušení výkonu trestu pro tohoto muže. Žádost o milost pro otce popálené dívky prezidentovi zaslal ministr pro lidská práva Michael Kocáb.

Klaus dosud nikdy tolik milostí najednou neudělil.

Anketa

Souhlasíte s udělením milosti prezidenta otci popálené Natálky Pavlu Kudrikovi?
Ano
33,1 %
Ne
66,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15625 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám