Hlavní obsah

V Afghánistánu budou soudit zkorumpované ministry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

V Afghánistánu chystají zvláštní tribunál, který bude soudit ministry za korupci. Na tiskové konferenci to oznámil afghánský generální prokurátor Išak Alako. Sdělil, že už má seznam ministrů a úředníků, kteří byli suspendování pro úplatkářství a obrátil se na prezidenta Hámida Karzáího a nejvyšší soud, aby stanovil zvláštní tribunál pro tyto případy.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Afghánský prezident Hamíd Karzáí chce zvládnout korupci.

Článek

Usvědčení viníci budou podle něj odsouzeni nejen k trestu odnětí svobody, ale budou muset vrátit zpronevěřené peníze.

"Korupce je v Afghánistánu na vrcholu. Podezření padá i na některé ministry, ale zákon nedovoluje zveřejnit jejich jména. Podle ústavy musejí tedy být souzeni před speciálním tribunálem. Navrhli jsme proto prezidentskému úřadu a nejvyššímu soudu, aby byl vytvořen speciální soud," řekl generální prokurátor.

Uvedl i úspěšné případy stíhání korupce: "Máme 16 000 vězňů odsouzených za korupci. Je mezi nimi tajemník ministra, ředitelé společností a šéfové místních rad.“

Uvedl i úspěšné případy stíhání korupce: "Máme 16 000 vězňů odsouzených za korupci. Je mezi nimi tajemník ministra, ředitelé společností a šéfové místních rad.“

Sdělil také, že další případy na nejvyšší úrovni se prošetřují: "Jen tento týden začalo moje oddělení vyšetřovat několik velkých případů, jeden zahrnuje guvernéra a jeden člověka na ministerské úrovni. Je tu velká korupce, v níž někdy jde o obrovské částky peněz. Sahá od vládních dodávek, jako jsou nákupy aut, nábytku a počítačů, kde můžete vidět malé i velké částky, kolikrát jde o milióny dolarů. Stejné je to u kontraktů na stavbu silnic a podobných projektů.“

"Jsme schopni uplácení zlikvidovat za šest měsíců, i když možná ne stoprocentně. Můžeme lidem aspoň dát naději, že s námi mohou počítat," dodal nakonec.

Washington a Londýn vyzývají znovuzvoleného prezidenta Hamída Karzáího, aby s korupcí skoncoval. OSN pohrozila, že Afghánistán přijde o miliardy dolarů mezinárodní pomoci, pokud tento problém nebude vyřešen.
Prezident Hámid Karzáí ve svém projevu v úterý oznámil, že nasadí na likvidaci korupce, která "pošpinila Afghánistán i jeho vládu", všechny dosažitelné prostředky. Podle některých zpráv se korupce týká i blízkých Karzáího příbuzných.

Reklama

Výběr článků

Načítám