Hlavní obsah

Prasečí chřipka zabila už pět set Evropanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takzvaná prasečí chřipka připravila dosud v EU a dalších vyspělých evropských státech o život prokazatelně 474 lidí. Ve světě na ni zemřelo nejméně 6768 osob. Oznámilo to Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), které sídlí ve Stockholmu. Vychází z aktuálních údajů zdravotnických institucí v jednotlivých zemích. Počet pacientů nyní strmě roste.

Článek

„Všech 27 zemí EU hlásí případy pandemické chřipky. Od letošního dubna bylo hlášeno 474 úmrtí a v posledních třech týdnech se počet úmrtí každý týden zvyšoval,“ uvedlo ECDC.

Podle dostupných údajů sezónní chřipka každoročně v Evropě zabije kolem 40 tisíc lidí. Experti ECDC už dříve uvedli, že by letošní chřipková epidemie mohla kvůli prasečí chřipce mít dvojnásobek obětí.

Kontinent na prahu epidemie

Podle některých odborníků Evropa stojí na prahu chřipkové epidemie. V mnoha zemích se kvůli nákaze zavírají školy a školky. Nevyučuje se na řadě míst v Německu, Rakousku, Maďarsku i v ČR. Jen v rakouském Tyrolsku se muselo zavřít sedm školek a 22 škol.

Novou chřipkou, která se objevila poprvé v dubnu v Mexiku, se dosud nakazily statisíce lidí. Přesný počet pacientů není znám. Všichni nemocní se totiž na vir A(H1N1) netestují. Nyní navíc infikovaných přibývá velmi rychle.

Německé ministerstvo zdravotnictví kvůli rychlému šíření choroby změnilo už administrativní pravidla, aby ulevilo lékařům. Doktoři tak nebudou muset od soboty každý případ hlásit.

Oznamovat by měli jen úmrtí, která způsobil vir pandemic A(H1N1). Každého pacienta s podezřením na prasečí chřipku také nebudou muset testovat. Testy by se ale dál měly provádět u lidí s vyšším rizikem onemocnění a u školáků.

USA mají téměř čtyři tisíce obětí

Největší počet obětí v Evropě má Británie, kde nová chřipka připravila o život 180 lidí. Ve Španělsku na ni zemřelo 88 lidí, ve Francii šest desítek. Česko má jednu oběť. ECDC se zmiňuje o tisícovce zemřelých v USA. Americké zdravotnické instituce se však ve čtvrtek zmiňovaly až o čtyřech tisících obětí.

V USA zabila prasečí chřipka podle odhadů expertů od dubna do října asi 3900 Američanů, včetně 540 dětí. Uvedlo to na základě nové výpočetní metody americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Předchozí odhad smrtelných případů v USA činil 672.

Podle upravených údajů se prasečí chřipkou v uvedeném období nakazilo kolem 22 miliónů lidí, z nichž 98 tisíc muselo být hospitalizováno. „Jde jen o prvních šest měsíců a očekávám, že všechna čísla bohužel dál porostou,“ řekla zástupkyně CDC Anney Schuchatová.

V případě dětí ve věku do 18 let postihla prasečí chřipka už osm miliónu mladých Američanů. Počet 540 mrtvých dětí je čtyřikrát vyšší než předchozí odhad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám