Hlavní obsah

Ohrožené rodičce s prasečí chřipkou v Ústí museli provést císařský řez

– Ústí nad Labem
Právo, Rudolf Prchal

V Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem leží na infekčním oddělení pacientka s prasečí chřipkou ve vážném stavu. Pětatřicetiletá žena byla těhotná a kvůli infekci dceru porodila předčasně.

Článek

„Žena má velmi těžký průběh takzvané mexické chřipky. Její stav se bohužel zhoršuje, takže jsme museli provést císařský řez," informoval v pátek Právo Jiří Vondra, mluvčí společnosti Krajská zdravotní, která nemocnici vlastní.

„Ženu do Ústí převezli z mostecké nemocnice, poté porodníci a lékaři infekčního oddělení vyhodnotili její stav a nemocné ženě lékaři ve 29. týdnu provedli císařský řez, protože infekce ohrožuje její život a v nebezpečí tedy byla i holčička. A to i přesto, že žena byla dosud absolutně zdravá a netrpěla žádnými závažnými problémy se srdcem nebo dalšími orgány,“ dodal mluvčí.

„Dítě je na JIP v inkubátoru a jeho stav je úměrný tomu, s jak nízkou hmotností přišlo na svět. Je ovšem stabilizovaný, dýchá pomocí přístrojů. Ověřujeme, zda je také nakaženo chřipkovým virem, ale zatím se zdá, že ne," upřesnil Vondra.

To, že ženu napadl virus prasečí chřipky, potvrdily i laboratorní testy. V Česku jde o první takto závažný případ u těhotné ženy. Kvůli zápalu plic měla žena problémy s dýcháním. Nyní je napojená na plicní ventilátor.

„Kromě ní jsou na infekčním oddělení v Ústí nad Labem ještě tři další pacienti s virem H1N1. Jde o dva dospělé a dvě děti," dodal Vondra. Všechny nemocnice Ústeckého kraje jsou podle něj na případnou pandemii připraveny. „Ve spolupráci s hygieniky už také funguje pandemická komise,“ řekl Právu Vondra.

Reklama

Související články

Sokolovská gymnazistka má prasečí chřipku

V Karlovarském kraji je další případ prasečí chřipky. Virem H1N1 se tentokrát nakazila dívka, která navštěvuje druhý ročník sokolovského gymnázia.

Výběr článků

Načítám