Hlavní obsah

Právník Bílého domů končí kvůli sporu o Guantánamo

Washington
Aktualizováno

Hlavní právní poradce prezidenta USA Greg Craig odchází z Bílého domu kvůli neshodám s týmem Baracka Obamy ohledně strategie na uzavření věznice Guantánamo na Kubě. Ministr spravedlnosti mezitím uvedl, že "mozek" teroristických útoků z 11. září 2001 Chálid Šajch Muhammad a další čtyři vězni z Guantánama budou převezeni do New Yorku.

Článek

Právníka Craiga ve funkci nahradí právník demokratů Bob Bauer, uvedl Bílý dům.

Podle stanice CNN byl Craig ze svého postu "vytlačen" kvůli frustraci zbytku Obamova týmu v souvislosti s Guantánamem. Právě Craig prý Obamovi po jeho nástupu do funkce poradil, aby podepsal příkaz, v němž slibuje uzavření Guantánama do konce ledna 2010. Obamovi poradci od tohoto termínu postupně odstupují s tím, že uzavření této kontroverzní věznice provázejí komplexní právní, diplomatické i technické problémy.

Někteří členové administrativy prý mají za to, že Craig měl předvídat komplikace, které plánované uzavření nyní provázejí. Craigovi přívrženci si naopak myslí, že Obamova vláda dělá z právníka obětního beránka.

Craig se proslavil jako jeden z právníků exprezidenta Billa Clintona, kterého obhajoval během ústavní obžaloby, takzvaného impeachmentu. Důvodem bylo, že Clinton podle republikánů lhal velké porotě o svém sexuálním vztahu se stážistkou Monikou Lewinskou. Craig pak velmi brzy začal podporovat v Demokratické straně Obamu, čímž si vysloužil zlost přívrženců tehdejší Obamovy protikandidátky na post prezidenta Hillary Clintonové.

Věznice se má uzavřít o půl roku později

Nový kandidát na místo hlavního právníka Bílého domu Bob Bauer je manželem odcházející šéfky Obamova odboru komunikace Anity Dunnové.

V souvislosti s plánovaným uzavřením Guantánama zveřejnilo tento týden výzkumné středisko Center for American Progress zprávu, v níž píše, že Obamova administrativa udělala v této věci "několik chyb". I tak je podle organizace zavření Guantánama na dosah ruky. Obama by měl podle střediska posunout oficiální termín uzavření věznice na červenec 2010 a měl by nechat soudit podezřelé z terorismu, zadržované na Guantánamu, před federálními soudy. Usvědčené osoby by prý měly USA nechat v amerických věznicích s maximální ostrahou a zbytek by měly poslat do věznice Bagrám v Afghánistánu.

Na Guantánamu je stále zadržováno kolem 220 osob podezřelých z terorismu.

„Mozek“ útoků budou soudit v New Yorku

Ministr spravedlnosti Eric Holder v pátek odpoledne uvedl, že údajný "mozek" teroristických útoků proti USA z 11. září 2001 Chálid Šajch Muhammad a další čtyři vězni z Guantánama budou převezeni do New Yorku. Tam budou souzeni před federálním civilním soudem nedaleko Ground Zero. Žalobci budou požadovat tresty smrti.

Předběžný soud s Chálidem Šajchem Muhammadem, který podle svého údajného vlastního přiznání zářijové útoky vymyslel a naplánoval, začal již loni. To se týkalo i dalších čtyř islámských radikálů. V květnu americký prezident Barack Obama požádal o dočasné pozastavení procesů s vězni na Guantánamu.

Reklama

Výběr článků

Načítám