Hlavní obsah

Atentátník zničil v Pákistánu budovu rozvědky, mrtvých přibývá

Péšávar
Aktualizováno

Výbuch mohutné nálože v pákistánském Péšávaru zničil v pátek třípatrovou budovu výzvědné služby ISI. Nejméně dvanáct lidí zahynulo a dalších 55 jich bylo zraněno, uvádí BBC. Zničena byla i řada aut stojících před domem. Nejméně sedm lidí zahynulo při sebevražedném atentátu na policejní stanici u města Bannu v Severozápadní hraniční provincie. Exploze zranila 27 osob. Další oběť si vyžádal útok na transport paliva pro vojska NATO.

Článek

Atentát byl spáchán v 6:30 ráno místního času (2:30 SELČ). Podle agentury Reuters byl útok dílem sebevražedného atentátníka s autem napěchovaným výbušninami. Podle AP šlo o nejhlasitější výbuch, který za poslední roky městem otřásl.

"Byl jsem zaměstnán prací a náhle jsem slyšel střelbu. Viděl jsem auto jedoucí k budově ISI a pak nastal výbuch," řekl třicetiletý mechanik Azmat Ali agentuře AFP. "Nic jiného si nepamatuji, všude byl prach," dodal. 

BBC uvádí s odvoláním na zdroje z tajné služby, že pod troskami mohou ležet další zranění nebo mrtví a počet obětí může dále stoupnout. Původně jich bylo sedm.

Foto: Fayaz Aziz, Reuters

Zraněného nakládají do sanitky.

Většinu obětí tvoří vojáci a bezpečnostní pracovníci, ačkoli představitel místní samosprávy Sáhib Zada Anis sdělil, že většinu obětí a zraněných tvoří civilisté.

Atentátníkovi se podařilo zaútočit, přestože je ve městě už několik měsíců vyhlášena nejvyšší pohotovost, neboť se nachází v kmenových územích, kde vede armáda válku proti radikálům z hnutí Tálibán.

Budova ISI byla naposledy terčem atentátu 24. května. Při atentátu v Láhauru tehdy zahynulo 24 osob. [celá zpráva]

Další útoky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám