Hlavní obsah

V Afghánistánu padlo letos skoro sto Britů, ministerstvo si vyplácí odměny

Novinky,
Londýn

Ve válce v Afghánistánu letos padlo 95 britských vojáků. Na vině není jen rostoucí aktivita Tálibánu, ale také ne vždy dostatečné vybavení. Pobouření proto vyvolala zpráva, že si britské ministerstvo obrany obrany rozdělí na konci roku na prémiích nejméně 47 miliónů liber, ale možná dokonce 53 milióny.

Foto: Reuters

Britští vojáci na hlídce v provincii Helmand

Článek

"Je to nemravné, že dostali takové prémie, zatímco na našich vojácích se šetří. A to nejen na vybavení, ale také na jejich příjmech. Můj syn bral sotva 17 000 liber ročně," řekla Hazel Huntová, jejíž jednadvacetiletý syn Richard byl zabit při výbuchu nálože u hlídkového vozu v Afghánistánu. Stal se jednou z 95 letošních obětí války, která si od zahájení vyžádala životy už 232 vojáků Spojeného království. To je více než v Iráku, kde padlo 179 Britů.

Ministerstvo se hájí, že většina úředníků na konci roku nedostane více než tisíc liber. "Odměny jsou vypláceny z rozpočtu na mzdy a nemají dopad na rozpočet vybavení či fungování (armády)," prohlásil mluvčí úřadu. Upřesnil, že z 50 000 odměněných úředníků dostal každý necelých 1000 liber (asi 28 000 korun).

Daily Telegraph však zmiňuje, že kromě této většiny tu jsou i další lidé, kteří dostali mnohonásobně vyšší odměny a píše, že jejich celková výše činí 53 miliónů. Často je dostávají civilní zaměstnanci, jichž je v armádě třetina. Daily Mail uvedl, že od vypuknutí války v Iráku se na odměnách rozdělilo 287 miliónů liber.

To je trnem v oku Lee Mackiemu, jehož syn Jason padl v Afghánistánu v květnu. BBC řekl: "Pěšáci nedostávají skoro nic. Ale sami si rozdělí obrovské odměny, když za ně naši chlapci položí životy, zatímco oni sedí v bezpečí za stoly.“

Ke kritice se přidala konzervativní opozice. "Mnoho členů ozbrojených sil bude konsternováno, že prémie (úředníkům) jsou vyplaceny za mimořádné výkony. To jen posílí názor, že ozbrojené síly a úřad ministerstva obrany jsou výrazně v nerovnováze," řekl stínový ministr obrany Liam Fox. Vyzval vládu, aby dala více peněz lidem v terénu.

Nízký žold ministerstvo připouští. Vojín dostane za rok 16 681 libru a pokud bude šest měsíců v Afghánistánu, dostane nezdanitelných 2380 liber.

Ke ztrátám přispívá špatné vybavení

V Afghánistánu je nasazeno na 9000 Britů, kteří si stěžují na nedostatečné vybavení, zejména nedostatečné pancéřování a nízké výkony vozidel. Nová vozidla Vector měla tak špatné výkony, že se musela armáda vrátit k zmodernizovaným Landroverům Snatch. Ty však neposkytují dostatečnou ochranu proti nastraženým náložím. Jejich počet letos prudce vrostl. Britové jich objevili 1800.

Situace se sice začala letos zlepšovat po zavedení nových vozidel Mastiff, chybí však vrtulníky a náhradní díly na ně. Přitom vrtulníky se dobře hodí nejen k útokům na skupiny tálibů, ale také pro přepravu vojáků. Vyhnou se tak nebezpečným silnicím. Při opravách strojů typu Apache a Merlin se kvůli absenci náhradních dílů kanibalizují odstavené helikoptéry a vymontovávají se z nich funkční díly pro stroje, které mají menší poruchy. Merliny jsou navíc pancéřovány slaběji, než by chtěly posádky, protože by to přislo na 100 000 liber u jednoho stroje.[celá zpráva]

A nejvíce potřebné draze z modernizované těžké Chinooky se zpátky upravují na nezmodernizovanou verzi, protože se modernizace nepovedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám