Hlavní obsah

Pacient na Vinohradech s virem H1N1 zahynul na leukémii

– Praha
Novinky, Jiří Mach

Pacient, jenž byl převezen na ARO vinohradské nemocnice, ve čtvrtek zemřel. Podle mluvčí nemocnice Jany Jelínkové byl pacient ve vážném stavu s leukémií a virus H1N1 jen sekundárně přispěl k jeho zhoršení, stejně jako by se tak stalo po nákaze i běžnou chřipkou.

Článek

"Na prasečí chřipku nikdo nezemřel. Zemřel pacient, který byl hospitalizován na akutním resuscitačním oddělení. Měl i prasečí chřipku, ale zemřel na leukémii, kterou pacient trpěl, a ta byla příčinou smrti," sdělila Novinkám Jelínková.

Ta sice připustila, že nákaza přispěla ke zhoršení stavu pacienta, ale mluvčí jedním dechem dodala, že pacient byl ve vážném stavu ještě dřív, než prasečí chřipku dostal. Pacientův stav byl navíc natolik vážný, že by zřejmě podlehl i bez nákazy.

"Prasečí chřipka je normální chřipka jako kterákoli jiná. Pro zdravého člověka není nebezpečná, je nebezpečná jen pro těžce nemocné lidi jako ta klasická," zdůraznila Jelínková.

Ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady bylo nakaženo virem H1N1 již celkem sedm osob. Nákaza byla potvrzena ve středu u tří pacientů, dvou zdravotních pracovníků a jednoho lékaře. Nově byl výskyt prasečího viru podle ČT potvrzen ještě u jedné zdravotní sestry. Ve vážném stavu by měl být jeden z pacientů, který trpí srdečními problémy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám