Hlavní obsah

Ve Skotsku byl odhalen památník československým parašutistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Arisaig

Ve skotském městečku Arisaig byl ve středu odhalen památník připomínající asi tři stovky českých a slovenských výsadkářů, kteří zde za druhé světové války prošli speciálním výcvikem před vysazením v okupované Evropě. Byli mezi nimi například i Jozef Gabčík a Jan Kubiš, kteří spolu s dalšími parašutisty zahynuli po atentátu na Reinharda Heydricha.

Foto: Stanislav Mundil, ČTK

Památník československým parašutistům v Arisaigu. Projekt inicioval český honorární konzul v Edinburghu Paul Millar (na snímku).

Článek

Odhalení pomníku na břehu moře se zúčastnilo i několik absolventů speciálních kurzů. Jaroslav Klemeš, který je posledním žijícím "skokanem", byl vysazen v únoru 1945. Kromě něj byli v Arisaigu i Tomáš Sedláček a Jan Bačík. České ministerstvo obrany zastupoval náměstek ministra Jan Fulík a Skotsko bývalý předseda skotského parlamentu George Reid.

Celý projekt inicioval český honorární konzul v Edinburghu Paul Millar, který také zorganizoval sbírku na výstavbu památníku. Záměrně jsme zvolili nefigurativní pomník, řekl Millar. Plastika ze žuly, kterou navrhl sochař Josef Vajce a vypracovalo ji kamenictví Svoboda v Pečkách ve středních Čechách, zobrazuje smotaný padák po seskoku.

Millar řekl, že plastika je z masivního materiálu i proto, že stojí na břehu, který vítr nezřídka bičuje rychlostí přesahující sto kilometrů v hodině a který je často skrápěn mořskou vodou.

Pomník, který také zaštítil český prezident Václav Klaus, byl zařazen mezi československé válečné hroby, protože u řady parašutistů se neví, kde byli za války pohřbeni.

Na celý projekt bylo zapotřebí asi 2,5 miliónu korun. Přispěly na něj desítky soukromých dárců, ale třeba i města, odkud parašutisté pocházeli, například Plzeň nebo Jaroměř. Pomník stojí i přesto, že se ještě všechny peníze nesešly. Ještě nám chybí asi 10 000 liber (zhruba 280 000 korun), řekl Millar.

Reklama

Výběr článků

Načítám