Hlavní obsah

Do Česka dorazila deflace, poprvé po šesti letech je levněji

Novinky, Tomáš Holý
Aktualizováno

Poprvé po šesti letech se v září inflace dostala v Česku do záporných čísel. Ta znamená, že proti loňskému září mohli lidé nakupovat levněji, a to 0,2 procenta. Vyplývá to z pondělních údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Archiv, Právo

Článek

„Tento vývoj ovlivnilo zejména zpomalení cenového růstu v oddíle bydlení v důsledku snížení cen zemního plynu o 11,6 %. Podobný výrazný meziroční pokles cen zemního plynu (o 11,4 %) nastal v lednu 2003,“ uvedli ke snížení cenové hladiny proti loňsku statistici. Kromě plynu do cenové hladiny citelně zasáhly i levnější potraviny.

Meziroční pokles cenové hladiny se nazývá deflace. Kromě České republiky se již v předešlých měsících deflace projevila v eurozóně, Japonsku či Velké Británii. Za deflací stojí zejména hospodářská krize.

Úřad také uvedl, že ceny klesly i proti září, a to o 0,2 procenta. Zlevnily zejména potraviny a pohonné hmoty.

Co zlevnilo proti září (v %):
pohonné hmoty2,6
zemní plyn2,8
dovolená2,4
ovoce2,4
zelenina a brambory1,3
cukr5,0
jogurty a rýže1,4

„V současnosti se dle našeho názoru inflace nachází na svém dně, ve zbylých dvou měsících roku by se měla vrátit do kladných hodnot. Déle trvající deflaci bychom se měli totiž vyhnout díky zpožděnému vlivu slabší koruny, která mírně povede k akceleraci meziročního růstu spotřebitelských cen na konci roku,“ odhadl další vývoj inflace analytik Komerční banky Jiří Škop. 

Reklama

Výběr článků

Načítám