Hlavní obsah

Výsledky jednání o eurokomisaři zatím nezveřejníme, říkají mluvčí stran

Právo, Novinky, vm, jov
Praha
Aktualizováno

Šéfové ODS Mirek Topolánek a ČSSD Jiří Paroubek jednali s premiérem Janem Fischerem v neděli večer o tom, kdo se stane novým českým eurokomisařem. Podle stranických mluvčích se dohodli, že výsledky nezveřejní. Nikdo nechtěl ani říci, zda již jednání skončilo, uvedla ČTK.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Guvernér ČNB Zdeněk Tůma (vpravo) a premiér Jan Fischer

Článek

Od pátku se objevil již druhý možný kandidát. Fischer, poté co byl stranami ČSSD a ODS sám podporován a odmítl, navrhl guvernéra České národní banky (ČNB) Zdeňka Tůmu. ODS shodu na Tůmovi ale odmítla. 

Vláda by měla rozhodnout o eurokomisaři v pondělí. Předseda ODS Mirek Topolánek v neděli odpoledne vyloučil, že by v tomto okamžiku existovala společná dohoda na jméně českého eurokomisaře.

„Tůma není a nebude kandidátem ODS,“ sdělil Topolánek. Premiér Fischer se mu zdá přehnaně aktivní: „Na to, že nás nejdřív tlačil, aby byl eurokomisařem, pak nabídku přijal, pak ji pod nátlakem odmítl, pak prohlásil, že bude respektovat dohodu stran, pak začal tahat králíky z klobouku“. Topolánek také uvedl, že ačkoliv Fischera nominoval na premiéra, šéf kabinetu s ním málo komunikuje.

ČSSD: Pro Tůmu by to byl sestup z první ligy do divize

„Zdeněk Tůma není společným kandidátem ČSSD, ODS a Jana Fischera. Post guvernéra ČNB je zvláště v době hospodářské krize klíčový. Proto musí premiér Fisher říci i plán B, tedy koho navrhuje místo Zdeňka Tůmy na jeho pozici. Zdeněk Tůma je schopný odborník a ČSSD je s jeho působením v čele ČNB spokojena. Proto by považovala jeho odchod do EK na uvažovaný post eurokomisaře pro kulturu za, obrazně řečeno, sestup z první ligy do divize,“ tlumočil v neděli Právu stanovisko ČSSD šéf PR a marketingu Lidového domu Petr Dimun.

„Pan Tůma není společný kandidát nás a ODS,“ řekl Právu místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek s tím, že jeho strana trvá na kandidatuře Vladimíra Špidly.

Topolánek potvrdil, že nesouhlasí s Tůmovou kandidaturou na post eurokomisaře. "Ne," stručně sdělil na dotaz Práva, zda s Tůmou souhlasí. Podle Topolánka je za Tůmovou kandidaturou hra Hradu. "Nepochybně," sdělil právu Topolánek.

Okolí premiéra se zoufale snaží udělat z toho bramboračku.
Mirek Topolánek

"Cha cha," reagoval podle serveru Tyden.cz Topolánek v esemesce na to, že by Tůma měl být společným kandidátem.

"Okolí premiéra se zoufale snaží udělat z toho bramboračku. Tak znovu. Ne, ne, ne," sdělil expremiér. "Nedovedu si představit, že by premiér udělal cokoli bez konzultace," dodal serveru Topolánek. 

"O této nominaci Fischer informoval prezidenta republiky Václava Klause i předsedy ODS a ČSSD Topolánka a  Paroubka," uvedl v prohlášení Prorok. Tůmu prý Fischer oslovil 2. listopadu pro případ, že by politické strany nedospěly ke shodě na společném kandidátovi.

Tůma podle Fischera splňuje veškeré odborné a morální nároky. "Jako celoživotní nestraník má nejlepší předpoklady získat politickou podporu napříč politickými stranami," dodal Prorok.

Klaus je rád, že Fischer zůstává

Prezident Václav Klaus v neděli vyjádřil potěšení nad tím, že se Fischer rozhodl zůstat ve své funkci a nepřijal post eurokomisaře. Fischer ale v neděli navrhl jiné, dosud neskloňované jméno, Zdeňka Tůmu. 

"Prezident je velmi rád, že se Jan Fischer rozhodl zůstat ve své premiérské funkci. I prezident republiky je přesvědčen, že tato vláda má svůj mandát dotáhnout do řádných voleb," uvedl po společné schůzce Fischera a Klause ředitel tiskového odboru hradní kanceláře Radim Ochvat v prohlášení médiím. Fischer tak Klausovi potvrdil, že do Bruselu odejít nehodlá.

Lidovci se přikloní ke Švejnarovi

V neděli se sešel předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda s kandidátem na post evropského komisaře Janem Švejnarem.  Na schůzce předseda KDU-ČSL konstatoval, že kandidátem jeho strany je Pavel Svoboda. Ukáže-li se, že nemá v dalších kolech šanci na vládní nominaci, pak předseda KDU-ČSL po projednání s vedením strany vyslovuje podporu Janu Švejnarovi, uvedla Martina Kaderová, tisková mluvčí KDU-ČSL.

Filip: Snaha odsunout Fischera do Bruselu byla odporná

Šéf KSČM Vojtěch Filip velmi ostře odsoudil snahu lídra ODS Mirka Topolánka a předsedy ČSSD Jiřího Paroubka odsunout populárního premiéra Fischera do Bruselu. „Myslím si, že to bylo docela odporné. Znamenalo by to pád vlády a další destabilizaci země,“ řekl Filip v neděli na dotaz Práva na adresu plánu obou šéfů největších stran, který nakonec nevyšel.

Fischer jako budoucí český eurokomisař byl skloňován od pátečního večera. Premiér v sobotu ale řekl, že svoji budoucnost nevidí v profesionální politice. Tento názor překvapil předsedu ODS Mirka Topolánka, podle kterého Fischer o funkci stál, což údajně ještě v pátek potvrzoval. [celá zpráva]

Fischer je podle něj akceptovatelným kandidátem pro ODS i ČSSD. Předseda soc. dem. Jiří Paroubek uvedl, že bude o kandidatuře jednat také s neúspěšným prezidentským kandidátem a ekonomem Janem Švejnarem.

Zároveň také většina Čechů si přeje, aby Fischer předsedou vlády zůstal a nechce jeho odchod do Bruselu. Uvedl to průzkumu společnosti Sanep. Proti tomu, aby se Fischer stal příštím eurokomisařem, je 82 procent lidí. [celá zpráva]

Anketa

Přejete si, aby se eurokomisařem stal guvernér ČNB Zdeněk Tůma?
Ano
51,1 %
Ne
30,8 %
Nevím
18,1 %
Celkem hlasovalo 11351 čtenářů.

Guvernér ČNB Zdeněk Tůma

Narodil se 19. října 1960 v Českých Budějovicích. Vystudoval fakultu obchodní na Vysoké škole ekonomické v Praze. Po ukončení studia pracoval na VŠE a v roce 1986 nastoupil do Prognostického ústavu ČSAV jako vědecký aspirant.

Od 1. června 1998 do svého nástupu do ČNB počátkem roku 1999 byl výkonným ředitelem Evropské banky pro obnovu a rozvoj, v jejímž představenstvu zastupoval Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Chorvatsko.

Viceguvernérem České národní banky byl Zdeněk Tůma jmenován 13. února 1999 a 1. prosince 2000 pak guvernérem ČNB.

11. února 2005 byl prezidentem republiky potvrzen ve funkci guvernéra na další šestileté funkční období.

Zdroj: ČNB

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám