Hlavní obsah

Voják na americké základně zabil 11 svých kolegů

Fort Hood
Aktualizováno

Jedenáct lidí zemřelo a dalších 31 lidí bylo zraněno při střelbě na vojenské základně Fort Hood v Texasu, která je největší v USA. Ve čtvrtek o tom informovala americká média. Útočník, devětatřicetiletý americký voják, je zraněn. Proč střílel, není jasné.

Článek

Ve vazbě podle stanice CNN skončili další dva podezřelí muži. Mluvčí vojenské základny Bob Cone uvedl, že zabito bylo 12 lidí včetně jednoho střelce. Pachateli Nidalu Malikovi Hasanovi je 39 let a pracoval jako vojenský psychiatr. Podle některých informací měl být nasazen do Iráku.

Foto: Reuters

Nidal Mailk Hasan

Jak mluvčí uvedl, vojáci na základně měli zanedlouho odcestovat na zahraniční misi. Deset z obětí byli vojáci, jeden byl civilista.

Na základně, která leží mezi městy Austin a Waco, se nacházejí dvě armádní divize, tedy asi 40 000 vojáků. Základna byla uzavřena a na místě je i speciální komando a míří tam FBI.

Z 31 zraněných jsou dva lidé ve vážném stavu.

Kongresman John Carter televizi NBC řekl, že se střelba strhla při slavnostním ceremoniálu. Incident se udál okolo 13:30 místního času.

O střelbě byl vyrozuměn i Bílý dům, který podle vyjádření svého mluvčího situaci monitoruje. Prezident Barack Obama kondoloval pozůstalým a útok označil za "tragickou erupci násilí."

"Tito muži a ženy se rozhodli riskovat své životy, aby ochránili ty naše. Je dost těžké, když je ztrácíme v bojích. A je strašlivé, že je někdo zabije přímo na základně na americké půdě, řekl Obama.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám