Hlavní obsah

Česká měna bleskově posílila o desítky haléřů

Novinky, toh

Koruna již druhý den po sobě posiluje o desítky haléřů vůči euru. Jen během čtvrtečního obchodování skokově zpevnila kurz o dvacet haléřů. Koruna si polepšila díky rozhodnutí bankovní rady České národní banky neměnit úrokové sazby. Svou roli hraje i optimističtější nálada na trzích.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle serveru Patria Online se koruna obchodovala kolem půl druhé na 25,79 Kč/EUR, proti dolaru pak na 17,30 Kč/USD. V úterý odpoledne přitom měna uzavírala na 26,22 Kč/EUR a 17,85 Kč/USD.

Koruna výrazněji posilovala již ve středu. „Za posílením koruny nestála žádná domácí makroekonomická data, ale obnovení zájmu investorů o akciové trhy, které ve středu rostly. Dobrá nálada opět navnadila hráče na trhu nakupovat rizikovější aktiva. V návaznosti na to dolar oslabil,” komentoval analytik společnosti Citco Tomáš Volf.

Za čtvrtečním skokem kurzu je ponechání hlavních úrokových sazeb ČNB beze změny. Hlavní sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, zůstala na 1,25 procenta. Na tuto úrovni se drží od šestého srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám