Hlavní obsah

Izraelci zadrželi loď se zbraněmi pro Hizballáh

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelské námořnictvo zadrželo ve středu u Kypru loď se zbraněmi. Podle zdrojů z ministerstva obrany směřovala z Íránu do Libanonu, kde měla dodávka skončit v rukou militantního hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura AP.

Foto: Nasser Nuri , Reuters

Izraelský ministr obrany Ehud Barak

Článek

Armádní představitelé pod podmínkou anonymity AP řekli, že loď vezla různé střely včetně protitankových. Izraelci plavidlo, které se pod vlajkou Antiguy vydávalo za loď s humanitární pomocí, odvlekli do přístavu Ašdod.

Ministr obrany Ehud Barak řekl, že zadržení lodi bylo dalším úspěšným překažením snah posílit teroristy ohrožující bezpečnost židovského státu.

Armádní mluvčí Avital Leibovichová uvedla, že plavidlo bylo zadrženo asi 160 kilometrů západně od izraelského pobřeží. Její převzetí proběhlo bez potíží. Další podrobnosti mluvčí neposkytla.

Libanonská strana odmítla komentář.

AP upozornila, že jde o druhou loď se zbraněmi pro palestinské a libanonské povstalce, kterou Izrael zachytil. Prvním plavidlem byla nákladní loď Karine-A zadržená v lednu 2002 v Rudém moři s 50 tunami zbrojního materiálu. Plavidlo směřovalo do pásma Gazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám