Hlavní obsah

Chřipka decimuje Ukrajinu, čtvrt miliónu nakažených

Právo, Novinky, aš, ivi
Kyjev
Aktualizováno

Již na 255 000 osob se na Ukrajině nakazilo chřipkou, 67 lidí nemoci podlehlo. Z celkového počtu obětí chřipkové epidemie jich 22 podlehlo viru prasečí chřipky pandemic A/H1N1. Nemocí se nakazilo 83 000 dětí. Slovensko se proto rozhodlo preventivně od úterka uzavřít dva hraniční přechody a na dalším zavede lékařské kontroly.

Foto: Viktor Gurniak, Reuters

Nakažení chřipkou v ukrajinské nemocnici

Článek

Dvaadvacet obětí prasečí chřipky potvrdil v pondělí na tiskové konferenci Vasilij Lazorišiněc z ministerstva zdravotnictví. "V tuto chvíli zemřelo podle našich údajů na chřipkové viry 67 lidí. Dvaadvacet z nich mělo prasečí chřipku," uvedl.

Epidemie chřipky byla v zemi vyhlášena minulý týden. Nyní je chřipkou nakaženo 255 000 lidí, z nichž 15 000 leží v nemocnicích a na jednotkách intenzivní péče.

Foto: Viktor Gurniak, Reuters

Na Ukrajině rozdávají roušky.

Nejvíce zasažen chřipkovou vlnou je západ země, především oblast kolem Lvova. V zemi se zhruba 46 milióny obyvatel podle médií vypukla panika. Lidé vykupují vhodné léky i ochranné roušky a mnohé lékárny zareagovaly zdražením.

O víkendu ukrajinský prezident Viktor Juščenko požádal Spojené státy, Evropskou unii, NATO a sousední země o pomoc v boji proti vlně onemocnění.

Foto: Viktor Gurniak, Reuters

Zasedání ukrajinské vlády se všichni účastnili v rouškách.

Země nemá vakcínu proti prasečí chřipce

Do Kyjeva v noci na pondělí dorazila první letecká zásilka 16 tun antivirotického léku Tamiflu považovaného za účinný prostředek proti takzvané prasečí chřipce. Podle premiérky Julije Tymošenkové Ukrajina lék zakoupila ve Švýcarsku a zaplatila za něj 2,5 miliónu dolarů. Šéfka vlády podle agentury ITAR-TASS oznámila, že Ukrajina už má 650 000 dávek tohoto léku, což prý až třikrát převyšuje potenciální potřebu. Lék ale zatím není v lékárnách a bude se distribuovat výlučně prostřednictvím nemocnic. Podle Tymošenkové se tím má zabránit spekulacím.

Lék se má prodávat za 8,5 dolaru, ale v některých soukromých lékárnách byl prý k dostání až za desetinásobek. Tymošenková pohrozila, že majitelé těchto lékáren budou trestně stíháni.

Foto: Viktor Gurniak , Reuters

Ukrajina ale nemá žádnou vakcínu proti prasečí chřipce, uvedl Vasilij Lazorišiněc a dodal: "Nyní se vedou rozhovory s různými stranami o jejich dodávkách. Několik vakcín je na Ukrajině už v procesu registrace."

Zakázány jsou i předvolební akce na veřejnosti

V rámci boje proti chřipce Ukrajina minulý týden ve všech školách a školkách vyhlásila třítýdenní prázdniny. Na stejnou dobu byly zrušeny všechny veřejné akce, a to včetně předvolebních. Prezidentské volby se mají konat 17. ledna. Na ukrajinských hranicích, na letištích, na nádražích a v přístavech byla kvůli epidemii zpřísněna lékařská kontrola.

Foto: Viktor Gurniak, Reuters

Lidé na Ukrajině nosí roušky

Maďarsko nabídlo vakcínu proti prasečí chřipce

Maďarsko mezitím Ukrajině nabídlo, že zabezpečí očkovací látku proti prasečí chřipce pro ukrajinské hraničáře, kteří slouží na ukrajinsko-maďarské hranici. Jak uvedl hlavní lékař Ferenc Falus, Maďarsko zatím nemůže dodat Ukrajině větší množství vakcín, protože hlavním cílem je zásobování vlastních občanů.  

Slovensko od úterka zavře hranice

Slovensko od úterý uzavře dva hraniční přechody s Ukrajinou: Ubľa a mezi obcemi Malé a Veľké Slemence. Podle televize Markíza to v pondělí oznámil slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák.

Na hraničním přechodu Vyšné Nemecké bude přítomný lékař, který bude náhodně vybírat cestující ke kontrole zdravotního stavu. Policisté sloužící na hranici dostanou bezkontaktní měřiče na zjištění tělesné teploty cestujících. Asi 300 obcí při ukrajinských hranicích dostane zásilku roušek ze státních hmotných rezerv.

Reklama

Související články

Tajemná chřipka zahubila už 48 Ukrajinců

Počet obětí chřipky na Ukrajině se zvýšil na 48. Bez upřesnění, o jakou chřipku jde, to v sobotu oznámil ukrajinský prezident Viktor Juščenko. Prezident řekl,...

Výběr článků

Načítám