Hlavní obsah

Vyučující z Plzně: Řápková u mě na semináři nebyla ani jednou

Novinky, jas

Ačkoliv má chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS) z plzeňských práv čtyři atestace ze seminářů trestního práva, na semináři se ve své studijní skupině ani jednou neukázala. Paradoxu si všiml předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, který předmět vyučoval. Informaci uveřejnily Lidové noviny, podle nichž Řápkové hrozí, že přijde o titul. Na fakultě se bude v pondělí volit nový děkan.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Starostka Chomutova Ivana Řápková

Článek

Baxa připustil, že jej zarazilo, když chomutovská primátorka před časem v souvislosti se svým studiem tvrdila, že má plný index, ale zároveň si nepamatuje jméno jediného vyučujícího. Nahlédl proto do své evidence, kde si dělá u záznamy o docházce svých studentů. Řápková měla být mezi nimi, ale kolonka u jejího jména je prázdná. Nedocházela ani na paralelní seminář některého z kolegů. Přesto má ve fakultním systému tři zápočty a zkoušku.

"Studovala jsem doporučená skripta doma a do Plzně jezdila na zkoušky," řekla dříve Právu ke svému studiu Řápková.

Dalším paradoxem ve studiu chomutovské političky je skutečnost, že dva semináře a zkoušku složila podle záznamů na katedře v jeden den. První atestaci navíc získala ještě o rok dříve, než měla vůbec začít navštěvovat seminář trestního práva. 

Jiří Pospíšil, který byl prozatím pověřen vedením fakulty má za to, že zápočty a zkoušku mohla Řápková získat u někoho z bývalého vedení, tedy u bývalého děkana Jaroslava Zachariáše nebo u bývalých proděkanů Milana Kindla či Ivana Tomažiče. Případ bude šetřit komise, kterou jmenoval rektor.

Zatím posledním, u koho se vznáší otazník nad způsobem, jakým získal titul na plzeňských právech, je poslanec ODS Marek Benda. Jeho magisterská práce nemá podle informací České televize požadovaný rozsah. [celá zpráva

Se situací na fakultě se bude muset vypořádat nový děkan, kterého bude v pondělí volit askademický senát. Na tento post kandiduje nynější pověřený děkan a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a advokát Karol Hrádela.

Anketa

Podaří se podle vás důkladně vyšetřit aféru s podezřelými tituly?
Ano, zašlo to příliš daleko
16,4 %
Ne, zamete se to pod koberec
83,6 %
Celkem hlasovalo 15976 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám