Hlavní obsah

Fischera rozlítila Paroubkova kritika

Praha

Kritika šéfa ČSSD Jiřího Paroubka namířená vůči vládě a jejímu čtvrtečnímu jednání v Bruselu mimořádně rozzlobila premiéra Jana Fischera. Ten se v pátek na tiskové konferenci důrazně ohradil proti nařčení, že vláda při vyjednávání výjimky z Lisabonské smlouvy pro ČR selhala. Podle něj není pravda, že by se kvůli výjimce na Česko nevztahovala práva z listiny základních práv EU, jak tvrdí Paroubek.

Foto: Sebastien Pirlet, Reuters

Premiér Jan Fischer reaguje na Paroubkova slova

Článek

"To, z čeho je dnes vláda obviňována, tak není. Neznamená to, že se na ČR listina nebude vztahovat, je to přistoupení k protokolu, kterým se opravuje způsob uplatňování této listiny. Kdo má vůli to číst, tak ať to proboha čte!“ rozohnil se před novináři Fischer.

Některé interpretace dokonce tvrdí, že v Česku nebude Listina základních práv EU vůbec platit. Přišel s tím v pátek ráno například slovenský premiér Robert Fico.

Fischera mimo jiné popudilo, že Paroubek přišel s kritikou po bruselském mítinku, ačkoli byl o vyjednávací strategii vlády informován. "Neslyšel jsem dosud podobný výrok z úst pana předsedy ČSSD a myslím, že byl dosud konformní s prezidentem Václavem Klausem,“ postěžoval si ministerský předseda na páteční vyjádření předsedy ČSSD.

Vláda ve svém oficiálním stanovisku vysvětluje, že protokol zajišťuje, aby uplatňování práv obsažených v listině EU nepřekročilo rámec pravomocí unie, a nezasahovalo tak do oblastí, které jsou mimo působnost práva EU upraveny výlučně vnitrostátními předpisy ČR.

Fischer také důrazně odmítl Paroubkovu kritiku, že by vláda měla výjimku směřovat pouze na Benešovy dekrety. "Kdybychom na to jen vteřinu pomysleli, tak jsme Lisabonskou smlouvu pohřbili," řekl premiér, na němž bylo patrné rozhořčení z vyjádření sociálních demokratů.

Listina nepřináší nic navíc, ale také nic nebere.
Právník David Sehnálek

S vysvětlením vlády souhlasí i právníci. Podle Jiřího Zemánka z pražské právnické fakulty je výjimka z listiny z právního hlediska nadbytečná, protože jen opakuje to, co už listina obsahuje. Text výjimky vlastně jen zpřesňuje interpretaci listiny, míní odborník.

"Obsah výjimek pro Polsko a Velkou Británii podle protokolu číslo sedm k Lisabonské smlouvě je pouhým interpretačním porozuměním listiny základních práv opakujícím, co už sama stanoví," uvedl Zemánek. Listina práv EU v článcích 51 a 52 popisuje, za jakých podmínek platí a jak se má vykládat.

"Listina je dokument, který má být měřítkem činností EU a pro členské státy bude relevantní pouze tam, kde budou jednat v mezích působnosti unie. Výjimka pak tuto skutečnost jen opakuje, byť jinými, mnohem výstižnějšími slovy. Nepřináší tedy nic navíc, ale také nic nebere," řekl právník z brněnské Masarykovy univerzity David Sehnálek.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek na páteční tiskové konferenci uvedl, že politické grémium strany vítá schválení výjimky, která umožní rychlou ratifikaci Lisabonské smlouvy. Paroubek však zároveň dodal, že kabinet premiéra Jana Fischera selhal. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám