Hlavní obsah

Nejdůvěryhodnějším politikem je stále Schwarzenberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Karel Schwarzenberg, jediný kandidát na předsedu nově vzniklé strany TOP 09, je stále nejpopulárnějším představitelem politických stran. Plyne to z říjnového průzkumu CVVM. Důvěřuje mu 43 procent lidí. Za ním následuje místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka s 37 procenty.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

Na třetím a čtvrtém místě v žebříčku popularity jsou předseda zelených Ondřej Liška a zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek. Oběma vyjádřilo důvěru 31 procent lidí. 

Češi však celkově politikům spíše nevěří, i vítězové ankety stále mají více nedůvěřivých hlasů než těch vyjadřujících důvěru. U Schwarzenberga je podíl negativních postojů 44 procent, u Sobotky 42.

U ostatních politiků jsou rozdíly výraznější. Předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi věří 28 procent lidí, negativních hlasů má 65 procent. Šéf ODS Mirek Topolánek má pozitivních reakcí respondentů 22 procent, negativních 72.

Schwarzenberg je v čele zebřičku už několik měsíců, jeho popularita je stále stejná. Sobotka si drží druhé místo, jeho oblíbenost ale v porovnání s dubnem letošního roku klesla o sedm procentních bodů. V čele žebříčku oblíbenosti politiků býval dříve i pražský primátor Pavel Bém (ODS), nemá ale nyní žádnou stranickou funkci, takže se do žebříčku nezařazuje.

Důvěra k politikům (říjen 2009 v %)
Schwarzenberg43
B.Sobotka37
O.Liška31
Kalousek31
Paroubek28
Nečas26
Škromach26
C. Svoboda25
Zaorálek25
Bendl24
Topolánek22
Filip21
Gandalovič20
Langer19
Urban16
Šojdrová15
Juránek13
Jacques12
Onderka11
Kováčik10
Tluchoř9
Rabas9
Vodrážka9
D.Macek9
P. Svoboda6
Horák4
Carbol4
Zdroj: CVVM

Reklama

Výběr článků

Načítám