Hlavní obsah

Nejnovější operační systém Windows 7 má předčit oblíbenost starší verze XP

Microsoft ve čtvrtek uvedl na trh po celém světě nový operační systém Windows 7. Mezi zákazníky je zájem o novinku tak vysoký, že již během prvních dvou dnů zmizely skladové zásoby operačního systému z většiny obchodů. Podle počítačových odborníků to jenom nasvědčuje tomu, že Windows 7 má potenciál v oblíbenosti překonat úspěšné XPčka.

Foto: Novinky

Windows 7

Článek

Windows 7 by se od starší Visty neliší tolik, jako se ona lišila od předchozích Windows XP. Mezi vylepšení patří kratší čas potřebný k náběhu systému, rychlejší probuzení z režimu spánku i vypnutí systému, nové uživatelské rozhraní, úspora energie, a tím i delší výdrž mobilních zařízení.

Windows 7 mají lepší vyhledávání z různých datových zdrojů a internetu, lepší možnost vytvoření domácí sítě, rozpoznávání češtiny při využití funkcí takzvaných Tablet PC nebo možnost dotykového ovládání počítače více prsty.

Nejnovější operační systém Windows 7 je nabízen v několika různých edicích, které v podstatě rozhodují o jeho funkcích a zároveň i pořizovací ceně. Vybírat je možné z variant Starter, Home Premium, Professional a Ultimate.

Foto: mas, Novinky

Windows 7

Cena nejvybavenější verze Ultimate se v České republice pohybuje okolo sedmi tisíc korun. To je takřka polovina sumy, za kterou se před dvěma roky začala prodávat nejvyšší edice staršího operačního systému Windows Vista. [celá zpráva]

Pro Microsoft bylo rozhodující, aby vytvořil takovou verzi Windows, jakou budou mít lidé rádi, místo programu, který jim nezbude než tolerovat. Většina lidí si kupuje Windows proto, že jsou rozšířená a cenově dostupná. Je ale možné, že Microsoft přiměla k tvrdší práci rostoucí konkurence společnosti Apple, napsala AP.

Historie Windows
Windows 3.0
První celosvětově úspěšná verze operačního systému (přesněji řečeno grafické nadstavby systému MS-DOS) z dílny Microsoftu se na trhu objevila v květnu 1990. Úplně první Windows s pořadovým číslem jedna se přitom začaly prodávat v listopadu 1985, "dvojka" následovala koncem roku 1987. V dubnu 1992 přišly na trh vylepšené Windows 3.1, které byly jako první nedlouho po své světové premiéře převedeny do češtiny. Trojková "okna" obsahovala i jednoduchý správce souborů a jako doplněk k nim Microsoft prodával již v té době tradiční programy jako Word nebo Excel. Na druhou stranu ale v základu nabízely jen omezenou podporu práce v počítačových sítích.
Windows 95
Co se týče vzhledu a ovládání zcela nový systém, objevila se například plocha jak ji znají milióny uživatelů dodnes, základem ale zůstal stejně jako dříve MS-DOS. Uvedení nových Windows na trh provázela v srpnu 1995 velkolepá reklamní kampaň, společnost si zaplatila jako reklamu i jedno vydání tradičního britského deníku The Times. Po několika dílčích modifikacích Windows 95 přišel Microsoft po třech letech s výrazně inovovaným systémem. V jeho názvu se sice změnila pouze číslovka, z "pětadevadesátek" se staly "osmadevadesátky", hlavní změny se ale udály uvnitř - nejvýraznější novinkou bylo zabudování internetového prohlížeče Explorer.
Windows 2000
Podle původních představ Microsfotu měl tento operační systém, který opustil jako základ MS-DOS, sloužit i běžným uživatelům; představen byl v únoru 2000. "Dvoutisícovky" vycházely z Windows NT, operačního systému představeného v roce 1993 a vyvinutého pro práci v počítačových sítích, vzhled byl ale založen na přívětivějších Windows 95. Původní plány, že by zcela nahradily starší "osmadevadesátky", ale nakonec vzaly zasvé - pro domácí uživatele nejprve přišly Windows 98 Second Edition a v roce 2000 ještě nepříliš oblíbené Windows Me (Millenium Edition). Ačkoliv byly Windows 2000 spolehlivější a stabilnější než systémy založené na MS-DOS, přinesly mnoha uživatelům i jednu výraznou nevýhodu - velká část starších programů v nich nefungovala.
Windows XP
Pod tímto názvem, který vychází z anglického slova experience (zkušenost), nabídl od října 2001 Microsoft řadu operačních systémů, které konečně sjednotily profesionální a domácí verzi tohoto hlavního produktu firmy. Verze se lišily podle koncového uživatele, pro běžné uživatele byly určeny Windows XP Home Edition, systém s přídomkem Professional pak nabízel mj. více možností pro práci v síti. Také "ikspéčka" byla založena na technologii NT a Microsoft u nich použil metodu aktivace, která ztížila instalaci nelegálních kopií. Windows XP se postupně staly jakýmsi etalonem spolehlivosti, který přežil i nástup novějších Windows Vista před dvěma lety. Visty, ačkoli přinesly například zcela nové grafické rozhraní, totiž u běžných uživatelů příliš neuspěly.

Edice operačního systému Windows 7

Starter

Operační systém Windows 7 Starter je určen výhradně pro miniaturní netbooky, protože urychluje činnosti, které chcete provádět. Zajišťuje kratší čekání, méně klikání, ale i například méně potíží při připojování k sítím. Samostatně tato edice systému koupit nelze, můžete ji však zakoupit s novými netbooky s takzvanou OEM licencí.

Home Premium

Edice Windows 7 Home Premium je určena pro domácnosti. Běžným uživatelům by měla zjednodušit vytváření domácí sítě a sdílení všech oblíbených fotografií, videí a hudby.

Můžete dokonce sledovat, pozastavovat, přetáčet a nahrávat pořady z televizoru. Oproti vyšší verzi Professional mu však chybí především pokročilejší funkce pro firmy, jako je například vzdálená správa počítače. Systém je nabízen v 32bitové i 64bitové variantě.

Professional 

Verze operačního systému Windows 7 Professional je určena především pro firemní nasazení. Je v ní možné snadno obnovovat data pomocí automatického zálohování v síti. Mimo kancelář umožňuje bezpečnější připojení k firemním sítím pomocí funkce Připojení k doméně.

Jednou z největších předností této edice je ale speciální doplněk Windows XP Mode, který pomáhá řešit případné problémy s kompatibilitou aplikací. Díky novému módu bude možné ve Windows 7 spouštět starší programy prostřednictvím vizualizovaných XPček.

Ultimate

Nejvýkonnější edicí operačního systému Windows 7 je verze Ultimate. Ta v podstatě kombinuje všechny funkce systémů Home Premium a Professional. Navíc nabízí vyšší zabezpečení díky možnosti zašifrovat data na pevném disku pomocí technologie BitLocker a BitLocker To Go. Pro domácí použití však plně postačí systém Home Premium, který je i výrazně levnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám