Hlavní obsah

Šéf NATO chce v Afghánistánu víc vojáků, ČR podle Fischera vyšle posily

Právo, Novinky, jim, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava/Praha

Jediným způsobem, jak zabezpečit, aby se Afghánistán nestal útočištěm teroristů, je být natolik silný, aby NATO dokázalo čelit povstalcům. Uvedl to v pátek generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen v Bratislavě, kde se konalo neformální jednání ministrů zahraničí zemí aliance. Český premiér Jan Fischer týž den řekl v Praze po setkání s americkým viceprezidentem Joe Bidenem, že ČR kontingent posílí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Viceprezident USA Joe Biden s premiérem Janem Fischerem

Článek

„Mluvili jsme o situaci v Afghánistánu, ale i v Pákistánu. Pan viceprezident chválil naši misi v Afghánistánu, kterou hodláme mimochodem v příštím roce množstevně posílit,“ řekl po páteční pražské schůzce Jan Fischer.

Joseph Biden ocenil i rodiny padlých: „Chtěl bych říci všem příbuzným, že si skutečně ceníme obětí vašich blízkých. Jsou to velké oběti, které skládají tito lidé.“

"Bez posil nelze vyhrát"

Koalice čelí v Afghánistánu tlaku Tálibánu a velitel sil ISAF Stanley McChrystal, jenž je také v hlavním městě Slovenska, opakovaně uváděl, že bez posil není možné vyhrát. Požaduje dalších 40 000 vojáků, ale USA o jejich vyslání zatím nerozhodly. Daly však najevo, že mají přispět svou troškou do mlýna i další země paktu.

Americký ministr obrany Robert Gates, který je taktéž v Bratislavě, neupřesnil o kolik mužů by se měl kontingent NATO v Afghánistánu posílit. "Nejdříve je nutné vyhotovit strategii a pak se teprve bavit o číslech," dodal Gates.

Podle Rasmussena je jediná možnost jak zabránit tomu, aby se Afghánistán nestal útočištěm teroristů. Být dost silný. Operaci v Afghánistánu označil za klíčovou:"Cíl mise je jasný: zabezpečit, aby Afghánistán už nikdy nepředstavoval hrozbu pro mezinárodní společenství."

Rasmussen je proti oddělování operací proti teroristům a proti povstalcům. NATO by mělo postupně odevzdávat odpovědnost za bezpečnost v zemi afghánské policii a armádě. "Zatím k tomu nejsou podmínky, protože afghánské bezpečnostní síly ještě nejsou dostatečně silné. I když k tomu dojde, neznamená to, že síly NATO odejdou, pouze přejdou k podpůrným úkolům," řekl Rasmussen. Šéf NATO zdůraznil, že k tomu bude potřeba víc výcvikových týmů a víc peněz.

V Afghánistánu nyní působí asi 65 000 amerických vojáků a na 35 000 mužů z dalších zemí aliance včetně zhruba 500 příslušníků české armády.

Gates dodal, že například ruský radar v jižní části země by byl velkým přínosem pro celou evropskou obranu především proti íránským raketám.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám