Hlavní obsah

Piloti si sníží mzdy o 30 procent, Lašák v ČSA končí

• Aktualizováno
Novinky, toh

Celé vedení Českých Aerolinií, tedy včetně prezidenta Radomíra Lašáka, končí. Firma to uvedla poté, co piloti podepsali dohodu o snížení platů o třicet procent. Úprava mezd je platná od 1. listopadu. Dohodu v pátek s odbory uzavřel nový předseda představenstva Miroslav Dvořák. Vedení již v létě slíbilo, že pokud zaměstnanci na snížení mezd přistoupí, vedení ČSA skončí ve svých funkcích.

Článek

„Posun v přístupu odborových organizací velice vítám. Těší mne, že se zaměstnanci rozhodli stát se součástí řešení situace v ČSA, kterou zapříčinila světová ekonomická krize. Plán roku 2010, mít ČSA v černých číslech, je mnohem reálnější. Já i celé vedení, které v tuto chvíli působí ve výkonných funkcích, plníme svůj slib, ze společnosti České aerolinie odcházíme a přejeme novému týmu úspěšnou realizaci restrukturalizačního plánu a i trochu štěstí, “ uvedl prezident ČSA Radomír Lašák.

ČSA osekáním mezd ušetří zhruba 480 miliónů korun. Pilotům se tak sníží průměrná mzda z 212 tisíc korun měsíčně na 148 tisíc korun. Palubní průvodčí budou mít nižší mzdy o 15 procent, zbytek zaměstnanců o deset procent.

Kdo ve vedení ČSA končí:
Radomír Lašákprezident společnosti
Jiří Hrbáčekviceprezident pro ekonomiku
Jiří Devátviceprezident pro informační technologie
Jan Janíkviceprezident pro letový provoz
Petr Pištělákviceprezident pro marketing a prodej
Roman Planičkaviceprezident pro letecký úsek
Dušan Rybanviceprezident pro lidské zdroje
*Agendu převezmou vrcholoví manažeři z Letiště Praha v čele s Miroslavem Dvořákem.

Úspora 1,6 miliardy korun

Situace v aerolinkách je komplikovaná několik měsíců, firma totiž vykázala za první pololetí letošního roku ztrátu 1,8 miliardy korun. Nutná byla proto restrukturalizace. O její podobě se však mnoho týdnů dohadovalo vedení se zaměstnanci, zejména s piloty. Díky v pátek uzavřeným dohodám, by firma měla do konce příštího roku ušetřit 1,6 miliardy korun.

ČSA již v posledních dnech prošla velkou personální změnou. Mnoho lidí z představenstva a dozorčí rady skončilo. [celá zpráva]

Navíc jsou aerolinky stále v procesu privatizace. Zda prodělečnou společnost vláda prodá, bude rozhodnuto v pondělí. Ve výběrovém řízení je již jen konsorcium Unimex a Travel Service. V poslední době se také spekulovalo, že by aerolinky ovládlo ruzyňské letiště.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám