Hlavní obsah

Írán se k dohodě o vývozu obohaceného uranu otáčí zády

Teherán

Írán nepřijme návrh na vývoz slabě obohaceného uranu k dalšímu obohacení v cizině. Íránské agentuře ISNA to ve čtvrtek řekl zástupce předsedy parlamentu Mohammad Rezá Bahonar. Znamená to, že Teherán nepotvrdí návrh dohody, která pod záštitou Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) vzešla ze středečních jednání íránských představitelů se zástupci USA, Francie a Ruska ve Vídni.

Článek

"(Západ) nám říká: vy nám dáte svůj uran obohacený na 3,5 procenta a my vám dáme palivo pro váš reaktor. To je pro nás nepřijatelné. Se zárukami je MAAE povinna palivo nám poskytnout," sdělil Bahonar.

Írán od pondělka do středy jednal ve Vídni o možnosti vyvézt 75 procent svých zásob slabě obohaceného uranu do země, která ho obohatí na 20 procent. Z něj se pak mělo vyrobit palivo pro teheránský výzkumný reaktor. Uran se měl obohacovat v Rusku, které pak mělo výrobou paliva pověřit Francii.

Šéf MAAE Muhammad Baradej ve středu předal účastníkům návrh dohody, kterou sice stvrdili účastníci jednání, ale která byla zaslána jejich vládám k potvrzení. Vyjádřit se k tomu měly do pátku. [celá zpráva]

Dohoda by zaručila, že by se z Íránu odčerpala velká část jeho zásob obohaceného uranu, což by přinejmenším zpomalilo nebo oddálilo jeho případné zbrojní úmysly.

Íránci od začátku jednání tvrdili, že se technologie obohacování uranu nevzdají. Obohacují ho v Natanzu a nedávno přiznali, že budují novou továrnu u Kommu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám