Hlavní obsah

TOP 09 chce donutit Klause k podpisu jednorázovou změnou Ústavy

Právo, Novinky, Jiří Mach, dan
Praha

Pokud prezident bude odmítat podepsat Lisabonskou smlouvu, přestože EU vyhoví jeho požadavkům a Ústavní soud ji shledá nezávadnou, předloží TOP 09 návrh ústavního zákona, který by Klause donutil reformní dokument podepsat. Lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg ve čtvrtek vysvětlil, že je to krajní řešení, po němž by nerad sáhl.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek

Článek

Odmítl proto upřesnit podobu zákona, zdůraznil jen, že návrh bude na jednorázovou změnu Ústavy.

Schwarzenberg na tiskové konferenci uvedl, že před dvaceti lety, kdy se hroutila železná opona, se mnozí lidé obětovali, aby se Česko zapojilo do evropského demokratického směru.

"Bojujme proto, abychom urychlili podpis, abychom mohli pracovat pro Evropu,“ řekl Schwarzenberg. Strana kvůli tomu na svých stránkách nechá občany, aby se k integraci v rámci Evropské unie vyjadřovali. 

"Za všechny, kteří bojovali za svobodu této země, vyzývám všechny občany, kteří nás chtěli zapojit do hlavního evropského demokratického proudu, aby nám pomohli,“ prohlásil Schwarzenberg. 

Podle bývalého ministra zahraničí by se ČR kvůli dalším obstrukcím dostala do těžké situace a "nejen tady, ale i mezinárodně“.

Přesun pravomoce z prezidenta na vládu

K podobě návrhu ústavního zákona odmítli představitelé TOP 09 říci cokoli podrobnějšího, protože zatím není hotový. Navíc údajně doufají, že prezident Lisabon nakonec podepíše. "Když pan prezident podepíše, budu nejšťastnější člověk,“ ujistil šéf TOP 09.

Schwarzenberg nicméně prozradil, že zákon bude jednorázový, vztahující se k jedinému případu. Námitky Ústavního soudu, který letos odložil mimořádné volby kvůli podobně jednorázovému zásahu do ústavy, se TOP 09 neobává. 

"Ctíme verdikt Ústavního soudu. Ten tvrdí, že pokud podstata Ústavy bude narušena, je třeba ústavní zákon odstranit. Pokusíme se ji tedy nenarušit,“ řekl Schwarzenberg. 

Je ale zřejmé, že podstatou zákona bude přesun kompetencí od prezidenta k vládě. 

"Evropská myšlenka má české kořeny"

Lídr TOP 09 navíc připomněl, že evropská myšlenka má kořeny v českých zemích a připomněl krále Jiřího z Poděbrad, který v 15. století vyslal do evropských zemí mírovou misi. 

"Dneska jsme získali v Evropě pověst, že jsme jenom potíže. Evropa by bez České republiky ztratila srdce a Česká republika by bez Evropy by byla zase osamocená jak v roce 1948 a 1938,“ podotkl Schwarzenberg. 

Reklama

Výběr článků

Načítám