Hlavní obsah

Teploměry se vzpamatují z mrazů, přichází pravý říjen

Novinky, Jiří Mach

Typicky prosincové teploty, které vládly v uplynulých dnech, byly na říjen neobvyklým extrémem. Podobné ochlazení by až do konce měsíce udeřit nemělo, naopak postupně se bude vyjasňovat a teploty se budou v průběhu týdne vracet k podzimním průměrům. Nastoupit by mělo obvyklé říjnové počasí.

Článek

"V pondělí začne v odpoledních hodinách přicházet od západu ubývání oblačnosti, očekáváme, že teploty vyšplhají až k osmi stupňům Celsia,“ sdělila Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Po celé republice se již teploty zvedají, na Moravě už byla v pondělí dopoledne na některých místech hodnota osmi stupňů naměřena, v Praze se po poledni teplota dostala k hranici sedmi stupňů Celsia.

V úterý by mělo být v Čechách skoro jasno, po ránu se budou vyskytovat mlhy, na Moravě a ve Slezsku bude oblačnosti více, místy i zataženo. Ve vyšších polohách například v Jeseníkách a Beskydech se očekává ještě slabé sněžení. Více než pět centimetrů nového sněhu by ale napadnout nemělo. V Olomouckém a Moravskoslezském kraji by v nižších polohách mohlo slabě pršet.

Odpolední teploty by se měly pohybovat mezi čtyřmi až osmi stupni Celsia, jen právě v Jeseníkách a v Beskydech zůstanou teploty u nuly. Naproti tomu na Šumavě a v Krušných horách teploty stoupnou až ke čtyřem stupňům, sníh tak bude odtávat, vlhnout a těžknout.

Obloha se bude dál projasňovat

Ve středu bude převážně polojasno, ovšem opět s výjimkou Jeseníků a Beskyd, kde ještě bude oblačno, mohou se tam vyskytnout i slabé smíšené srážky po ránu s mlhou. Nejnižší ranní teploty na většině území nespadnou pod tři stupně pod nulou, jen v západní části republiky by mohly klesnout až minus šesti stupňům. Odpolední teploty by ale měly dále narůstat a budou se pohybovat v rozmezí šesti až deseti stupňů Celsia.

Ve čtvrtek se zpočátku dne očekává polojasno až oblačno, postupně ale přibývání oblačnosti až na zataženo, srážky by se ale zatím mohly vyskytovat pouze ojediněle. Ráno bude stále poměrně chladné, a to kolem čtyř až nuly stupňů, přes den ovšem vystoupají až ke 12 stupňům Celsia.

Víkend by pak měl být ve znamení zamračené až polojasné oblohy s občasným deštěm nebo přeháňkami. Páteční ráno bude velmi teplé, teploty se budou pohybovat v intervalu osmi až 12 stupňů Celsia, stejně tak teplá by měla být i víkendová rána. Od pátečního rána by se přes den ochlazovat nemělo a o víkendu by se denní teploty měly pohybovat dokonce kolem 10 až 14 stupňů Celsia.

"Takže se konečně vracíme k říjnovým normálům. Numerické modely ukazují, že do konce října takové zimy, jaké jsme zažili, nebudou a teploty se budou pohybovat kolem těch 12, 13 stupňů Celsia,“ doplnila Honsová. 

Reklama

Výběr článků

Načítám