Hlavní obsah

Sněhová kalamita zastavila vlaky i auta

Aktualizováno

Noční sněhová kalamita a silný vítr způsobily komplikace v dopravě a energetice. Zejména na severu Čech a severovýchodě Moravy nevyjela řada vlaků, silničáři museli kvůli popadaným stromům uzavřít některé silnice. Na Vsetínsku byl vyhlášen kalamitní stav. Řada domácností i firem zůstala bez proudu. S podobnými problémy se potýkají i ve východních Čechách. Místy napadlo až půl metru sněhu.

Článek

"Momentálně je uzavřena řada tratí a majitel železniční infrastruktury Správa železniční dopravní cesty pracuje na odstraňování sněhu a napadaných stromů," uvedla mluvčí Českých drah  Kateřina Šubová. "Spoje ČD čekají jakmile SŽDC obnoví sjízdnost tratí na severu Čech a severovýchodní Moravě," sdělila. Na mnohých tratích leží vrstva sněhu nebo větrem polámané stromy. Vlaky nabírají zpoždění.

Podle webových stránek ČD bylo v poledne kvůli sněhové kalamitě mimo provoz ještě 12 úseků.

Úseky tratí uzavřené kvůli sněhové kalamitě
Letohrad - Potštejn
Frýdlant nad Ostravicí - Kunčice pod Ondřejníkem
Kořenov - Tanvald
Vsetín - Velké Karlovice
Hanušovice - Staré Město pod Sněžníkem
Horní Lideč - Střelná
Hanušovice - Dolní Lipka
Mikulovice - Zlaté hory
Velká kraš - Vidnava
Hodkovice nad Mohelkou - Rychnov u Jablonce nad Nisou
Poniklá - Martinice v Krkonoších
Vamberk - Rokytnice v Orlických horách
Zdroj: www.cd.cz/omezeniprovozu/; infolinka: 840 112 113

Kalamitní stav na Vsetínsku ochromil nejen dopravu

Na Vsetínsku ve čtvrtek ráno vyhlásili silničáři kalamitní stav, řada komunikací v regionu je kvůli silnému sněžení a větru neprůjezdných. Dopravu komplikují i popadané stromy. Dopoledne zasedne krizový štáb.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

"Od včerejška nepřestalo sněžit, ve výše položených horských úsecích leží i přes půl metru těžkého mokrého sněhu,“ informoval ředitel Správy a údržby silnic Valašska Jaromír Kořistka. Ten vyzval řidiče, aby do postižených míst raději vůbec nevyjížděli.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Řidiči, jejichž kamiony uvěznil na Valašsku sníh.

Neprůjezdné jsou například silniční tah Vsetín - Bystřička, komunikace ve Velkých Karlovicích, Hutisko - Solanec, v Rožnově pod Radhoštěm. Několik desítek zapadaných kamionů stojí v kopci na cestě k bývalému hraničnímu přechodu Makov-Bumbálka.

Sníh a povalené stromy ochromil nejen provoz na silnicích. „Jsou zpřetrhaná elektrická vedení, nefungují školy, zásobování. Situace je na mnoha místech zoufalá až kritická,“ doplnila mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová.

Vysočina hlásí problémy na dálnici D1

Na Vysočině komplikuje dopravu sněžení. V kopcích uvízla řada automobilů. Silničáři vyprošťovali zapadlá auta například u Štoků na Havlíčkobrodsku nebo u Želetavy na Jihlavsku. Řidiči musí věnovat jízdě zvýšenou opatrnost, řekl dispečer krajských silničářů.

Foto: Barbora Silná, Právo

Lidé v Liberci se probudili do zasněženého dne, doprava kolabovala.

Na D1 asi poblíž sjezdu na Humpolec na 93,5 km ve směru na Brno se srazilo šest aut. Řidiči musí kolem 90. kilometru počítat v obou směrech s kolonami. Výpadovku na Vídeň u Želetavy blokují vzpříčené kamiony. Na Uherskohradišťsku je nesjízdná komunikace na Mikulčin vrch v Bílých Karpatech.

Na Olomoucku uzavřena řada silnic

Sněžení a silný vítr stále komplikují situaci lidem i silničářům v Olomouckém kraji. Radnice v Jeseníku vyhlásila kalamitní stav, protože nestíhá odklízet přívaly sněhu. Několik silnic muselo být uzavřených kvůli spadlým stromům. Dokonce i silnice první třídy Šumperk - Hradec Králové v úseku Bušín - Červená Voda a Jeseník - Vrbno pod Pradědem.

Uzavřeny jsou i komunikace Branná - Staré město pod Sněžníkem, Staré Město pod Sněžníkem - Velké Vrbno, Hanušovice - Malá Morava a Jindřichov - Pusté Žibřidovice. Další tři komunikace jsou neprůjezdné i na Jesenicku a to Rejvíz - Dětřichov, Zlaté Hory - Heřmanice a Zálesí - Javorník.

V oblasti Jeseníků jsou kvůli zvýšeného počtu popadaných stromu uzavřeny komunikace v úsecích Andělská Hora – Vrbno a Vrbno – Karlová Studánka přes Ludvíkov, informoval operační důstojník moravskoslezských hasičů.

V Beskydech je jen částečně průjezdná kvůli popadaným stromům silnice mezi Bílou a Konečnou, a také komunikace do Morávky.

Kritická situace na Liberecku

V Libereckém kraji napadlo v noci v horských oblastech až 30 centimetrů mokrého sněhu a situace je kritická. „Na Jablonecku leží okolo 30 centimetrů sněhu, v Liberci jen deset. Situace je opravdu kritická,“ řekl Právu ve čtvrtek ráno provozní náměstek Krajské správy silnic Libereckého  kraje (KSS LK) zodpovědný za zimní údržbu Jiří Daníček.

Foto: Barbora Silná, Právo

Kalamita na Liberecku.

Jak dodal, těžký mokrý sníh komplikuje situaci nejenom na vozovkách, po kterých stále ještě jezdí řidiči s letními pneumatikami, ale i v případě lámajících se stromů. „Na stromech je stále ještě listí a spolu s těžkým sněhem se lámou větve a padají na vozovku. Na některých místech je kvůli tomu průjezdná pouze polovina vozovky,“ vysvětlil Daníček.

Foto: Barbora Silná, Právo

Silničáři na Liberecku se potýkají s přívaly sněhu.

Do míst, kde je ale potřeba sypačů se pracovníci KSS LK v mnoha oblastech vůbec nedostanou kvůli kamionům a osobním vozidlům s letními pneumatikami. Uzavřena je silnice z Liberce na Děčín. Neprůjezdná je v úseku mezi Novým Borem a Kamenickým Šenovem.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Kvůli nesjízdnému úseku mezi Novým Borem a Práchní se tvoří několik kilometrů dlouhé kolony.

Sníh na Orlickoústecku uzavřel silnici, hrozí pády stromů

Sníh a vítr komplikuje dopravu v Pardubickém kraji. Silničáři museli uzavřít vozovku mezi obcemi Cotkytle a Strážná na Orlickoústecku. V okolí Moravské Třebové hrozí kvůli silnému větru pád stromů na vozovku, informovali pardubičtí silničáři kraje.

Problémy jsou také na hlavním tahu od Jablonného nad Orlicí směrem na Červenou vodu. Kamióny zde projedou pouze s řetězy.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Řidiči v Beskydech mají potíže na silnici nedaleko Bílé na Frýdecko-Místecku.

Stromy polámaly elektrické vedení

Na východě Čech byly ve čtvrtek ráno bez elektřiny stovky domácností. Nejpostiženějšími oblastmi jsou Žamberecko, Jablonné nad Orlicí, Svitavsko, Rychnovsko, Trutnovsko, Dobrušsko a Semilsko.

„Příčinou vzniku poruch byl těžký a mokrý sníh, který v kombinaci se silným větrem způsobil popadání stromů a zejména větví do elektrického vedení,“ uvedla mluvčí energetiků Šárka Beránková.

Celou noc byla v terénu veškerá dostupná technika Správy a údržby silnic Ústeckého kraje. Její náměstkyně Lenka Holovská Právu řekla, že pět až deset centimetrů sněhu napadlo hlavně na vrcholcích Krušných hor. „Nejhorší situace je na Chomutovsku, Teplicku a Ústecku,“ upřesnila s tím, že všechny silnice jsou se zvýšenou  opatrností sjízdné.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Popadané větve v aleji v Dolní Bečvě na Valašsku.

Kvůli polomům jsou uzavřené menší silnice na Rychnovsku. Konkrétně komunikace mezi Skuhrovem nad Bělou a Deštným v Orlických horách, mezi Rychnovem nad Kněžnou a Javornicí a také mezi Hláskou a Bělou.

V jižních Čechách napadlo ve vyšších oblastech kolem 10 centimetrů sněhu, silnice jsou s opatrností sjízdné. 

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Výhled počasí

Čtvrtek - sněžení od středních poloh na většině území. No horách ještě spadne 20 cm nového sněhu, v nižších polohách kolem šesti. Večer bude srážek ubývat. Nejvyšší teploty 0 až 4 °C, na horách kolem -2 °C.

Pátek - nadále srážky, v horských oblastech trvalé. Vítr se ale zklidní, takže se zmenší hrozba sněhových jazyků. Teploty 1 až 5 °C, po ránu 2 až -2 °C, takže si řidiči budou muset dát pozor na kluzké silnice.

Víkend - oblačno až zataženo, teploty po ránu 2 až -2 °C, přes den nejvýše 2 - 6 °C, na horách ale klesnou až k -7 °C.  Na horách napadne 10 cm, srážky už nebudou tak intenzivní.

Od pondělí se začne oteplovat, bude polojasno, teploty vzrostou až na 12 stupňů.

Zdroj: Meteopress

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám