Hlavní obsah

OSN požaduje vyšetření válečných zločinů v pásmu Gazy

New York

Na otevřeném jednání Rady bezpečnosti se izraelská velvyslankyně u OSN Gabriela Šalevová a palestinský ministr zahraničí Rijád Málikí ve středu navzájem obviňovali z spáchání válečných zločinů Gaze. Reagovali tak na výzvu OSN, aby obě strany začaly bezodkladně vyšetřovat válečné zločiny, které mohly být spáchány při operaci Lité Olovo v Gaze na přelomu loňského a letošního roku.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Izraelská armáda útočí v pásmu Gazy

Článek

Palestinci žádají potrestání Izraele za zločiny, o nichž se hovoří ve zprávě, kterou pro Radu OSN pro lidská práva vypracovala skupina jihoafrického soudce Richarda Goldstonea.[celá zpráva

Jednání o ní na zasedání RB OSN prosadily arabské zemí, Izrael zprávu odmítl.[celá zpráva]

Uvádí se v ní, že válečných zločinů se dopustily Izrael i hnutí Hamás. Izrael použil nepřiměřenou sílu a nedbal ohledy na civilisty, přičemž v obývaných oblastech použil i granáty s bílým fosforem a zasáhl i budovy OSN. Hamás zase raketami ostřeloval Izrael bez ohledu na civilisty.

Palestinci nepřijmou okleštěný stát

Palestinci odmítli okleštěnou podobu státu, s níž Izrael počítá v mírové smlouvě. Na tiskové konferenci v Ramalláhu to řekl předseda vlády západního břehu Jordánu Salám Fajad.

Současná izraelská vláda vedená pravicovým premiérem Benjaminem Netanjahuem původně ani nechtěla uznat právo Palestinců na vlastní stát. Nabízela jeho okleštěnou podobu, podle které by ani neměli mít vlastní armádu a de facto by se jednalo o rozšířenou autonomii.[celá zpráva]

Izrael také nemíní opustit židovské osady na Západním břehu Jordánu a pokračuje v jejich rozšiřování.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám