Hlavní obsah

Británie vyšle do Afghánistánu další vojáky

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský premiér Gordon Brown ve středu v parlamentu oznámil vyslání posil do Afghánistánu. Do země se v brzké době vydá dalších 500 vojáků. Stovka Britů se navíc vrátí do Iráku.

Foto: Anthony Devlin/Pool, Reuters

Britský premiér Gordon Brown

Článek

V Afghánistánu v současnosti slouží přes 9000 příslušníků britské armády a Británie má v zemi po USA druhý největší kontingent. Velení spojenců však žádá nové posily. Podle amerického velitele Stanleyho McChrystala je stále možné zamezit růstu vlivu povstaleckého hnutí Tálibán.

Americký prezident Barack Obama s navýšením počtu vojáků váhá, i když podle deníku The Washington Post souhlasil s vysláním 13 000 členů podpůrných a záložních sil.

V Británii, stejně jako v jiných zemích koalice, současně sílí hlasy po stažení. V Afghánistánu zemřelo 221 Britů. Jejich jména byla ve středu přečtena před interpelacemi v Dolní sněmovně.

Brown ve vyjádření řekl, že do Afghánistánu vyšle dalších 500 vojáků, pokud budou splněny tři podmínky.

Brownovy podmínky

Brown chce být ujištěn, že vojáci mají dostatečné vybavení a jsou dostatečně vycvičeni na plnění zadaných úkolů. Dále by měly být do oblasti vyslány další dva vrtulníky typu Merlin a další obrněná vozidla a specialisté, kteří si dokáží poradit s improvizovanými výbušnými zařízeními nastraženými na silnicích.  Ta si vyžádala nejvíce obětí z řad sil ISAF. Požaduje také, aby i další členské země NATO vyslaly do Iráku posily, zejména pak na jih země, kde se odehrávají nejtěžší boje 

Původně se objevily spekulace, že Brown se postavil proti vyslání dalších vojáků, byť armáda uvedla, že na vyslání posil má zdroje. [celá zpráva]

Do Iráku se vrátí instruktoři

Stovky Britů se také vrátí do Iráku. V úterý irácký parlament schválil novou bezpečnostní smlouvu, která zaručuje návrat stovky britských instruktorů do země, a to na jeden rok. Budou se podílet na výcviku místních sil a ochraně ropných terminálů na jihu.

Reklama

Výběr článků

Načítám