Hlavní obsah

Vyšetřovatelé se soustředí na korupci při nabídce gripenů ČR

Londýn

Britští politici se snaží omezit vyšetřování korupčního skandálu kolem zbrojovky BAE System. Konzervativec se Nigel Evans se už obrátil na premiéra Gordona Browna, aby se zasadil o ukončení vyšetřování, aby za krize nebyl poškozen image koncernu. Nyní by se protikorupční úřad SFO měl soustředit jen na případy v ČR a v Tanzanii a další odložit, uvádí to list The Guardian.

Článek

Obvinění z korupce se týkají kontraktů za 2,5 miliardy liber. Do Tanzanie dodala společnost BAE techniku pro řízení letového provozu za 28 miliónů liber a České republice pronajala gripeny asi za miliardu liber. Praha ale předtím uvažovala o nákupu gripenů, který provázela podezření z korupce.

Dalšími podezřelými kontrakty jsou prodeje letadel BAE Hawk a Saab JAS-39 Gripen do JAR za 1,5 miliardy liber, do Rumunska prodala BAE dvě fregaty. Tyto případy by ale měly být dány k ledu.

Vyšetřování zatím pokračuje, protože na začátku října největší evropská zbrojovka odmítla mimosoudní dohodu, kterou navrhoval SFO a která měla zahrnovat přiznání viny a vysokou pokutu. SFO chce podle britských listů dokončit dokumentaci s důkazy ještě tento měsíc a předat ji generální prokurátorce Patricii Scotlandové, která rozhodne, zda BAE zažaluje.

Tlak na BAE System

SFO pozval k dopracování těchto materiálů externí tým 30 lidí vedených známým právníkem Timothy Langdalem. Britský tisk to interpretuje jako zvýšení tlaku na BAE, aby přistoupil na dohodu.

Koncern jakoukoli vinu popírá. Zdroje blízké vyšetřování nicméně tvrdí, že BAE je ochoten k mimosoudní dohodě, považuje ovšem navrhovanou pokutu 500 miliónů liber (13,8 miliardy korun) za přemrštěnou, napsal The Guardian. Podle těchto zdrojů by ještě bylo možné dosáhnout dohody o výši pokuty, pokud by ředitel SFO Richard Alderman byl ochoten k osobnímu setkání se šéfem BAE Richardem Olverem.

Švédsko vyšetřování už uzavřelo

Gripeny vyrábí švédská zbrojovka Saab AB. Koncern BAE Systems, který má v této společnosti jednadvacetiprocentní podíl, je prodává. Švédská prokuratura v polovině června oznámila, že vyšetřování údajné korupce při prodeji gripenů uzavřela. Podíl Saab AB na úplatcích se jí prokázat nepodařilo, ale vyšetřování ve Švédsku prý potvrdilo, že BAE Systems prováděla rozsáhlé skryté platby při jednáních o nákupech gripenů v České republice, v Maďarsku a v Jihoafrické republice.

V ČR možné úplatkářství při jednání o gripenech zkoumá protikorupční policie. Šéfka dozorujícího Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Šárka Pokorná počátkem tohoto měsíce řekla, že prověřování stále pokračuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám