Hlavní obsah

V Česku by mohlo být velitelství nového protiraketového systému

Právo, Novinky, ČTK, jas, roš, aš, pst
Washington
Aktualizováno

V České republice by podle náměstkyně americké ministryně zahraničí Ellen Tauscherové mohlo být umístěno velitelství pro řízení a kontrolu prvků nové verze protiraketové obrany. Spojené státy postupně načrtávají obrysy nové protiraketové obrany poté, co opustily plán Bushovy administrativy, který počítal s umístěním radaru v Česku. V Polsku by měly být dislokovány pozemní verze antiraket SM-3

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Článek

Tauscherová to podle serveru deníku The Washington Post řekla na konferenci uspořádané organizací Atlantická rada, kde zástupci americké administrativy představili nový plán na protiraketovou obranu v Evropě.

"Vezměte na vědomí, že toto je raketová obrana NATO na širokém evropském základě a ne dvoustranná dohoda o raketové obraně," zdůraznila Tauscherová. Nový štít by měl být levnější a přitom umožní rozmístění většího počtu antiraket v Polsku. Zatím se počítá s 30 pozemními verzemi antiraket typu SM-3, z nichž každá přijde na 10 miliónů dolarů. Původní plán Bushovy vlády počítal s 10 raketami za 700 miliónů dolarů.

S radarem se už nepočítá

Generálporučík Patrick O'Reilly, který stojí v čele protiraketové obrany, sdělil, že systém by byl propojen s radary zemí NATO a se satelitním systémem. "Tato možnost před pěti lety neexistovala," uvedl na sympóziu Atlantické rady

Podle něj by se moly být první elementy systému rozmístěny už v roce 2011, kdy by se využily námořní systém Aegis na lodích. Cílem je podle něj rozmístit do roku 2015 pozemní verze raket SM-3

Poláci by dostali i rakety Patriot

Ellen Tauscherová podle serveru Defence News ve středu sdělila, že Obamova vláda nabídla možnost rozmístit pozemní verzi raket SM-3 v Polsku. Potvrdila, že Washington a Varšava o této možnosti už jednají

Česko na konkrétní návrhy stále čeká. „Detailnější diskusi o možnosti zapojení do aliančního systému protiraketové obrany s americkou stranou povedeme, ale zatím jsme konkrétnější návrhy neobdrželi,“ řekl Právu mluvčí diplomacie Milan Řepka.

Podle Taucherové, která má na starosti mezinárodní bezpečnost a kontrolu zbraní, je možné využít i stávající dohody, podle ní je jen potřeba úprava smlouvy SOFA, která definuje postavení amerických vojáků na polském území.

Tauscherová také zopakovala, že by v Polsku mohly být dislokovány rakety Patriot PAC 3, o které Polsko už dříve žádalo na svou ochranu před ruskými střelami krátkého a středního doletu. Měly také sloužit k ochraně sil a raketami GBI.

Zatímco antirakety GBI a SM-3 zasahují nepřátelské střely nad atmosférou, kde je ničí silou kinetické energie, patrioty se používají pro ničení balistických raket v poslední fázi letu po návratu do atmosféry.

Systém Aegis dopadl v testech mnohem lépe než GBI. Bushem plánovaný systém GBI by sice měl být schopen likvidovat rakety ve větších výškách, v těch však nikdy nebyl odzkoušen, testoval se ve stejných výškách jako Aegis.

Bushův plán byl zamítnut v září 

Americká administrativa v polovině září oznámila vládám v ČR a Polska, že ustupuje od vybudování prvků raketové obrany v obou zemích. Představitele obou zemí o tom telefonicky informoval prezident Barack Obama a následně i delegace vedená náměstkyní Tauscherovou. [celá zpráva]

Protiraketový systém měl být ve střední Evropě vybudován jako reakce na obavy z íránského jaderného programu. Američané nicméně na základě posledních informací usoudili, že vývoj raket dlouhého doletu v Íránu nepokročil tak daleko, jak se původně odhadovalo.

Tauscherová při setkání s českými politiky uvedla, že vědeckotechnická spolupráce bude pokračovat.

Rozvoj systému protiraketové obrany pro Evropu
FázeRokCíl
12011Na dostatečném počtu amerických lodí budou nainstalovány už zavedené systémy Aegis s raketami SM-3, aby tyto lodě mohly operovat i v Středozemním moři. Rakety se montují na raketové křižníky a torpédoborce, na dalších lodích jsou radary.
22015Na území spojeneckých států jsou rozmístěny modernizované pozemní verze antirakety SM-3. Jedná se o tom i s ČR a Polskem, ale měly by být umístěny i na severu a jihu Evropy. Systém bude rozšířen o moderní pozemní sledovací a naváděcí radar, který by mohl stát na Kavkaze.
32018Zavedení nové výkonnější modernizované verze rakety SM-3.
42020Rozmístění nové verze raket SM-3 schopných odrazit potenciální ohrožení USA střelami dlouhého doletu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám