Hlavní obsah

Lidé rozhodnou, jak se bude ve Windows 7 vybírat internetový prohlížeč

Evropská komise bude po dobu jednoho měsíce přijímat od zákazníků a výrobců počítačů i programů názory na způsob, jakým americký softwarový gigant Microsoft nabízí reagovat na obavy Bruselu z monopolizace trhu internetových prohlížečů. Komise dala ve sdělení zároveň najevo, že je připravena přijmout nabídku Microsoftu, která přináší spotřebitelům možnost volby.

Článek

Evropská komise by měla rozhodnout, zda Microsoft porušuje od roku 1996 pravidla hospodářské soutěže, když své operační systémy vybavuje přímým přístupem k vlastnímu internetovému prohlížeči. Operační systémy Windows od Microsoftu jsou nainstalovány ve většině osobních počítačů na světě.

Microsoft původně na vyšetřování komise odpověděl návrhem, podle něhož by ve svém klíčovém produktu žádný prohlížeč nenabízel. S tím komise nesouhlasila, a firma tak nyní přišla s nabídkou instalovat do operačního systému přímý přístup k jednomu ze 12 prohlížečů, který si uživatel vybere.

Foto: Novinky

Výběr internetového prohlížeče

"Předběžný názor komise je takový, že závazek Microsoftu by naše obavy ohledně hospodářské soutěže skutečně řešil," uvedla na tiskové konferenci eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová. "Doufáme, že budeme moci přijmout rozhodnutí do konce tohoto roku," dodala. Zákazníci a výrobci budou mít na komentáře čas do 7. listopadu.

Americký softwarový gigant Microsoft uvedl, že krok komise vítá. "Pro Microsoft je rozhodnutí významným krokem k uzavření desetiletí dlouhé kapitoly problému hospodářské soutěže v Evropě," sdělila firma.

Možnost výběru prohlížeče prosazuje i Opera

Možnost výběru prohlížeče při instalaci operačního systému podporuje i norský výrobce prohlížečů pro mobilní internet Opera Software ASA.

Ten si na Microsoft u evropských orgánů stěžoval, a případ tak zahájil. Stížnost spočívala v tom, že Microsoft podle Opery zneužil svého dominantního postavení na trhu operačních systémů a z trhu prohlížečů vytlačil konkurenční výrobce. 

Microsoft už musel v průběhu let zaplatit celkem asi 1,68 miliardy eur (asi 42,8 miliardy Kč), protože dřívější nařízení komise neplnil tak, jak si evropská exekutiva představovala. Zástupci EU už dříve varovali, že se budou snažit Microsoftu dokázat na trhu prohlížečů porušování pravidel hospodářské soutěže zpětně až do roku 1996. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám