Hlavní obsah

Somálští piráti zvolili příliš velké sousto: francouzskou válečnou loď

Skupina somálských pirátů ve středu s překvapením zjistila, že ne na každá velká loď pod evropskou vlajkou je snadnou, bezbrannou kořistí. Na svých skifech omylem zaútočili na 160metrové plavidlo francouzského válečného námořnictva. Podobného omylu se jiná skupina dopustila již v květnu.

Foto: Reuters

Příslušníci tureckého vojenského námořnictva z lodě Gediz provádějí zadržení podezřelého somálského skifu v Adenském zálivu. (Ilustrační foto)

Článek

Mluvčí francouzského námořnictva, admirál Christophe Prazuck podle stanice BBC uvedl, že piráti udeřili asi 500 kilometrů od somálských břehů. Francouzské plavidlo Somme, které slouží jako velitelská a zásobovací loď však útok banditů snadno odrazila. Při dalším pronásledování pět pirátů zajala.

Somálské vody, kudy proplouvá značný počet obchodních plavidel, se piráty jen hemží a každoročně jsou zde zaznamenány desítky útoků. Obchodní lodě mají jen malé posádky a navíc nesmí být vyzbrojeny, proto se mohou stát snadnou kořistí. Piráti často lodě obsadí, posádku zajmou a vymáhají tučné výkupné.

Somálsko je země, kterou od zhroucení režimu v roce 1991 ovládá anarchie. Není schopno zajistit proplouvajícím lodím bezpečí. Časté útoky přiměly několik světových mocností - státy NATO, Rusko a Čínu, aby sem poslaly své flotily. V současnosti zde operuje několik desítek válečných lodí.

Ovšem na ploše půldruhého miliónu čtverečních kilometrů se nedaří zamezit loupežným přepadům. Nicméně počet útoků není letos tak vysoký jako loni, kdy podle Mezinárodního úřadu pro námořní dopravu piráti u somálských břehů napadli přes 130 obchodních lodí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám