Hlavní obsah

Polský ministr měl lobbovat za hazardní průmysl, v úřadu skončil

– Varšava
Novinky, Tomáš Reiner

V Polsku v pondělí rezignoval na svůj úřad ministr sportu a tělovýchovy Miroslaw Drzewiecki. Příčinou byly přepisy telefonních rozhovorů, které minulý týden zveřejnil deník Rzeczpospolita. Zástupce hazardního průmyslu na nich hovoří o potřebě zabránit připravovanému zdanění kasin. Muž na záznamu tvrdil, že je kvůli tomu s Drzewieckim ve spojení.

Foto: Profimedia.cz

Miroslaw Drzewiecki

Článek

Drzewiecki svou účast na nekalém podniku popírá, rozhodl se však z funkce odstoupit, dokud se záležitost nevyšetří. „Až se to vyjasní, zase se potkáme, jsem si jist,“ řekl. Podle mluvčího premiéra Donalda Tuska byla ministrova demise přijata. Nástupce zatím jmenován nebyl.

Poslanec a šéf klubu vládní strany Občanská platforma Zbigniew Chlebowski, který na nahrávkách rovněž figuruje, svůj post v klubu také opustil.

Nahrávky byly pořízeny státním protikorupčním úřadem. Není bez zajímavosti, že ho vede člen opoziční strany, jak uvedl server BBC.

Připravovaný zákon počítal se zdaněním kasin, což mělo ministerstvu sportu a tělovýchovy pomoct financovat mistrovství Evropy v kopané v roce 2012. Majitelé kasin si stěžují, že to jejich podnikání oslabí.

Žádost v dopise ministru financí později odvolal

Drzewiecki počátkem roku napsal ministru financí, že by se daně zavádět nemusely, protože další peníze na šampionát už nejsou třeba. Později své prohlášení odvolal.

Kauza se podle průzkumu veřejného mínění odrazila v oblibě vlády u lidí, klesla o šest procent. Drzewiecki je druhým ministrem v kabinetu Donalda Tuska, který musel letos podat demisi. Tusk převzal vedení země před dvěma lety mimo jiné s příslibem boje proti korupci.

Kvůli ochotě zabránit zákonné normě omezující hazard minulý týden v ČR skončili na některých svých postech také zástupci KSČM Jiří Dolejš a Čeněk Milota a Ladislav Šustr z nové strany TOP09. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám