Hlavní obsah

ODS hrozí odchodem ministrů z vlády, protože se premiér kloní levici

Praha
Aktualizováno

Šéf občanských demokratů Mirek Topolánek naznačil, že pokud by kabinet premiéra Jana Fischera v diskusi o novém mandátu přistoupil na levicový program, mohli by ministři nominovaní ODS vládu opustit. Topolánek to řekl v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mirek Topolánek v České televizi

Článek

Topolánek chce, aby kabinet s ODS spolupracoval, jinak by jej mohli ministři nominovavaní ODS vládu opustit. "V případě, že ta vláda bude levicová a že se Jan Fischer přihlásí fakticky k mandátu levice ve sněmovně, bude to téměř nezbytné," okomentoval Topolánek možný odchod ministrů nominovaných ODS z vlády.

Topolánek tak reagoval na premiéra Jana Fischera, který se zastal ministra vnitra Martina Peciny, jehož ODS označuje za de facto ministra za soc. dem. Podle Topolánka by Fischer měl požádat o širší mandát, což ministerský předseda zatím odmítal.

Na pondělí proto šéf ODS svolal schůzku představitelů parlamentních stran s premiérem o mandátu vlády. Šéf ČSSD Jiří Paroubek avizoval, že se jednání nezúčastní, neboť k němu nevidí důvod. Nepřijde ani premiér Fischer.

"Předseda vlády koncem týdne dopisem požádal předsedu ODS Mirka Topolánka, aby znovu zvážil smysluplnost setkání bez účasti ČSSD," řekl na dotaz, zda se premiér schůzky skutečně nezúčastní, mluvčí vlády Roman Prorok.

Na vině je prý Paroubek, ten obviňuje ODS

Neučiní-li tak, ODS s tím podle Topolánkových slov asi moc nenadělá, ale v tom případě to prý bude levicová a nikoliv úřednická vláda.  Šéf občanských demokraté zároveň odmítl, že by strana vyvolala hlasování o nedůvěře vládě.

Fischerova vláda podle Topolánka měla mandát pouze na dokončení předsednictví v EU, přípravu rozpočtu a vedení země do předčasných voleb. Tak se měl šéf ODS dohodnout s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem, který podle Topolánka dohodu shodil tím, že konání předčasných voleb znemožnil.

Na Topolánkovo vystoupení reagoval ještě před koncem pořadu předseda ČSSD Paroubek. V tiskovém prohlášení uvedl, že by ODS měla přestat vládu vydírat. Topolánek se prý chová jako člověk, který utíká od nehody, kterou způsobil. Ataky na Pecinu jsou prý pouze záminkou k útoku na vládu.

Ve stejném pořadu uvedl člen přípravného výboru TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek, že jeho strana dala vládě již jednou důvěru a nebude požadovat, aby ji kabinet znovu získával.

Reklama

Související články

Pecina: Náměstka z Lidového domu nechci

ODS požaduje odvolání ministra vnitra Martina Peciny. Důvodem je to, že vzal téměř všechny pravomoci svému náměstku Zdeňku Zajíčkovi, který následně...

Výběr článků

Načítám