Hlavní obsah

Izrael propustil první vězněnou Palestinku, Šalit podle videa žije

– Jeruzalém/Ramalláh
Novinky, Alex Švamberk

Izrael ve čtvrtek propustil 15letou Palestinku. Je první ze skupiny 20 palestinských žen, které se dostanou na svobodu výměnou za video, které má potvrzovat, že unesený voják Gilad Šalit žije. Němečtí vyjednavači již video mají v ruce a tvrdí, že voják je naživu, uvádí list The Washington Post.

Foto: Fadi Arouri, Reuters

Propuštěná Palestinka Mulkíová se svou matkou

Článek

Původně se mělo všech dvacet zadržovaných žen dostat na svobodu až v pátek, když Izrael dostane jednoznačný důkaz, že Šalit, unesený před více než třemi lety, žije. Tím má být minutové video.

Původně se mělo všech dvacet zadržovaných žen dostat na svobodu až v pátek, když Izrael dostane jednoznačný důkaz, že Šalit, unesený před více než třemi lety, žije. Tím má být minutové video.

Při propuštění uvedla kancelář izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, že video „bylo nahráno nedávno“ a poskytuje „aktualizovaný a nepochybný důkaz o stavu vojáka.“ Podle záběrů je Šalit v dobrém stavu, cituje kancelář premiéra list The Washington Post.

Šalit byl unesen před více než třemi lety na konci června 2006, když radikálové prokopali tunel na izraelskou základnu a z ní tehdy 19letého vojáka unesli. [celá zpráva]

Slibují, že jej propustí na svobodu výměnou za tisíc vězněných Palestinců. 

Slibují, že jej propustí na svobodu výměnou za tisíc vězněných Palestinců. 

V úterý Netanjahuova vláda přistoupila na to, že propustí dvacet Palestinek výměnou za jasný důkaz o životě Šalita. Netanjahuova kancelář to označila za gesto důvěry před dalšími jednáními o Šalitově osvobození. [celá zpráva]

Izrael je přesvědčen, že Šalit žije. V paměti však mají případ dalších dvou unesených vojáků, kteří skončili v rukou libanonského Hizballáhu. I ten je chtěl vyměnit za vězněné bojovníky, vojáci však byli mrtví a nakonec došlo jen k propuštění několika radikálů za jejich ostatky.

Únos Gilada Šalita

Gilad Šalit byl unesen v neděli 25. července 2006. Palestinci prokopali 300 metrů dlouhý tunel pod hranicemi Izraele s pásmem Gazy u přechodu Kerem Šalom. Ústil přímo ve stanovišti Izraelských obranných sil. Skupina asi osmi Palestinců při útoku vhodila granáty do tanku a obrněného transportéru. Dva tankisty zabila, třetího, zraněného střelce tanku desátníka Gilada Šalita unesla. Při útoku také padli dva Palestinci. K útoku se přihlásily tři radikální skupiny - ozbrojená složka Hamásu Brigády mučedníků Izzuddína Kásama, levicové Výbory lidového odporu a málo známá Islámská armáda.

Propuštěná Bráa Mulkíová byla odsouzena za to, že se v prosinci pokusila napadnout na vojenském kontrolním stanovišti izraelského vojáka nožem. Už ve středu se vrátila k rodičům do uprchlického táboru u Ramalláhu, uvedla DPA.

Reklama

Výběr článků

Načítám