Hlavní obsah

Při zemětřesení v Indonésii zemřelo přes tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Padang/Jakarta
Aktualizováno

Počet obětí silného středečního zemětřesení v Indonésii stoupl na 1100. Bilance pravděpodobně ještě není konečná. Stovky dalších lidí jsou pohřešovány, zřejmě jsou ještě pod sutinami. Ministr zdravotnictví se obává, že počet obětí překročí tisíc. Sumatru navíc ve čtvrtek zasáhlo další zemětřesení o síle 6,8 stupňů Richterovy škály.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zemětřesení v Indonésii si vyžádalo přes 500 obětíVideo: Reuters

 
Článek

Nový počet obětí potvrdili vládní představitelé. Ve čtvrtek ráno indonéský ministr zdravotnictví Siti Fadilah Supari řekl, že se obává, že počet obětí může přesáhnout tisícovku, protože otřesy byly ještě silnější než při zemětřesení v roce 2006, kdy zemřelo 5800 osob. "Myslím, že to bude více než tisíc s ohledem na to, jak rozsáhlé jsou škody. Ale opravdu to zatím ještě nevíme," řekl ministr před odletem do Číny.

Ještě dál zašel Rustam Pakaja, který šéfuje krizovému středisku na ministerstvu sociálních věcí. "Podle našeho odhadu zahynuly tisíce lidí," řekl.

Foto: Muhammad Fitrah, Reuters

Trosky domu v Padangu

Podle aktuální bilance bylo těžce zraněno téměř 2400 lidí. Otázkou zůstává, kolik lidí bylo pod troskami, informace se pohybují od stovek do tisíců.  

Ve středu zemětřesení, jehož síla se podle různých zdrojů uvádí mezi 7,6 a 7,9 stupni Richterovy škály, zpustošilo město Padang. Ve středu večer bylo potvrzeno 75 obětí s tím, že odhady uváděly 100 až 200 mrtvých, protože se ve městě zřítilo nejméně 500 budov včetně vysoké školy a nemocnice. [celá zpráva]

"Všechny betonové budovy se zřítily, nemocnice, velké obchody spadly a vyhořely. Zemřelo tam hodně lidí," uvedla australská obchodnice Jane Liddonová.

Zemětřesení mělo takovou sílu, že otřesy ve středu pocítili i ve 230 budovách v Singapuru.

Další zemětřesení

Nové zemětřesení zasáhlo po půl čtvrté SELČ oblast severozápadně od města Bengkulu. Z oblasti zatím nejsou známy podrobnější informace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám