Hlavní obsah

Sumatru zasáhlo zemětřesení, mrtvých může být až 200

– Padang • Aktualizováno

Sto až dvě stě obětí má podle posledních údajů indonéských úřadů středeční zemětřesení na Sumatře o síle 7,6 stupně Richterovy škály. Dříve viceprezident země potvrdil 75 mrtvých. Nejvíce škod otřesy napáchaly v metropoli Západní Sumatry Padangu, epicentrum se nacházelo asi 50 kilometrů od něj.

Článek

Počet obětí mohutného zemětřesení na Sumatře se pohybuje mezi stovkou a dvěma stovkami, uvedly ve středu večer indonéské úřady. Pod sutinami zůstává sto lidí, dřívější údaje uváděly, že zasypaných mohou být i tisíce.

Již dříve potvrdil 75 obětí indonéský viceprezident Jusuf Kalla. "Zatím neznáme identitu obětí, panuje noc, takže je tma. Lidé jsou uvězněni, zřítily se hotely, školy i domy, a dodávky elektřiny jsou přerušeny," dodal Kalla pro AFP. Stovky osob byly zraněny, vážně jich bylo zraněno 75.

Foto: Muhammad Fitrah, Reuters

Zdravotníci odnášejí zraněnou vyproštěnou z trosek university.

V Padangu se při zemětřesení zřítilo asi 500 domů, popadaly mosty a místy se rozhořely požáry. Ve městě vypukla panika, protože popraskalo vodovodní potrubí a ulice zalila voda. Vyděšení lidé vybíhali z domů.

"Zničeno bylo i mnoho hotelů," uvedl pro AFP Rahmat Triyono z indonéského geofyzikálního a meteorologického úřadu. "Zatím ale nejsme schopni kontaktovat Padang, spojení bylo přerušeno," dodal. Situaci komplikuje totální výpadek proudu.

Foto: Muhammad Fitrah, Reuters

Spadlý obchodní dům v Padangu

Spadla i nemocnice

"V sutinách domů jsou tisíce uvězněných," sdělil podle agentury Reuters vedoucí krizového centra indonéského ministerstva zdravotnictví Rustam Pakaya. Otřesy podle něj nevydržela například budova padangské nemocnice. Zřítila se i budova univerzity a několik obchodních domů.

"Je to neštěstí velkého rozsahu," uvedl ministr zdravotnictví Siti Fadilah Supari a dodal: "Zemětřesení je mnohem silnější než to v Jogyakartě v roce 2006, kde zemřelo přes 3000 lidí." [celá zpráva]

"Podél silnice se zřítily stovky domů. Je tu několik požárů, mosty jsou poškozené, panuje tu obrovská panika," popsal agentuře situaci na místě katastrofy jeden z obyvatel města, než mu vypadl telefonní signál.

Foto: Muhammad Fitrah, Reuters

Trosky domu v Padangu

Zemětřesení mělo podle prvních měření sílu 7,6 stupně Richterovy škály, BBC ale uvádí 7,9. Otřesy byly cítit až v Singapuru. Epicentrum zemětřesení se nacházelo 53 kilometrů od Padangu v hloubce 87 kilometrů, což hrozbu velké vlny tsunami zmenšilo. Následný otřes měl sílu jen 5,6 stupně, ale byl blíže pobřeží, kde leží Padang, v němž žije 750 000 lidí.

Foto: Reuters

Trosky budov Padangu

Úřady vydaly varování před vlnou tsunami pro Indonésii, Indii a Thajsko, později ho však odvolaly. Vlna v Padangu bykla vysoká jen 27 centimetrů.

Foto: Muhammad Fitrah, Reuters

Jedna z zhroucených budov v Padangu

Mezitím se však zvýšila tragická bilance předchozích vln tsunami po zemětřesení s epicentrem u Západní Samoy. Vlna v souostroví Samoa a Tonga zabily přes 100 lidí. [celá zpráva

Reklama

Výběr článků

Načítám