Hlavní obsah

Práva v Plzni povede exministr Pospíšil, proděkani rezignovali

Plzeň
Aktualizováno

Právnickou fakultu v Plzni prozatím povede bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Rektor univerzity Josef Průša ho v úterý dočasně pověřil funkcí děkana. Svých funkcí se naopak vzdali oba proděkani spojení s plagiátorskou kauzou. Ivan Tomažič a Milan Kindl oznámili, že se svých postů vzdávají.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil

Článek

"Po rezignaci bývalého děkana Jaroslava Zachariáše a proděkanů Tomažiče a Milana Kindla jsem dnes v jedenáct hodin pověřil Jiřího Pospíšila řízením fakulty do doby, než dojde ke zvolení nového vedení,“ řekl rektor Průša na úvod zasedání Akademického senátu.

Můj mandát je přechodný, upozornil Pospíšil

„Na této fakultě jsem přednášel správní právo a netušil jsem, že se nyní tady ocitnu s pověřením jejího vedení. Neusiloval jsem o to, ani o to nebojoval, byla to nabídka této fakultě pomoci. Cílem je, zklidnit poměry na fakultě a docílit toho, aby se zase psalo, že odtud odcházejí kvalitní absolventi," řekl Pospíšil.

"Můj mandát je přechodný, je na akademickém senátu, aby rozhodl, jak dlouhý bude. Sám nesouhlasím, aby byl delší než jeden rok. Přicházím pomoci, připravit reformní program a s tím předstoupit před senát,“ uvedl Pospíšil s tím, že zde bude pracovat opravdu na plný úvazek, aby naplnil své vize o znovuvrácení dobrého jména fakulty.

„Rád bych pak předal stabilní fakultu novému vedení vzešlému z řádných voleb,“ dodal. 

Pospíšil ve funkci nahradí děkana Jaroslava Zachariáše, jenž na svoji funkci rezignoval v pátek. Konkrétní důvod odchodu Zachariáš nevysvětlil. Po jeho rezignaci volali mnozí studenti, učitelé i odborníci kvůli dlouhodobým problémům na fakultě.

Ty vygradovaly předminulý týden odhalením opsané disertační práce proděkana Ivana Tomažiče. "Mám nějakou čest, v tisku se objevila spousta polopravd," uvedl pouze Zachariáš.

Foto: Petr Eret, ČTK

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni

Podle dřívějšího vyjádření Pospíšila je třeba postavit nové vedení fakulty, klidně i dočasné na několik měsíců, ale s dostatečným mandátem provést změny. Škole hrozí, že nebude moct udělovat ani magisterské tituly.

Případem plagiátorství na plzeňských právech se zabývá také policie. Podnětem je trestní oznámení kvůli údajnému porušení autorských práv. Věc šetří oddělení hospodářské kriminality, bližší informace zatím nezveřejnilo. [celá zpráva]

Chybí také práce primátorky Řápkové

Pospíšil se také domnívá, že by se měla policie zabývat i chybějícími pracemi. Z 65 obhájených dizertačních prací jich údajně chybí v knihovně fakulty 35. Mezi nimi například práce Daniela Teleckého nebo Jana Suchého, jenž má stejnou advokátní kancelář jako proděkan Kindl.

Mezi chybějícími jsou i práce prorektora policejní akademie Jana Brázdy, advokáta senátora Jiřího Čunka Eduarda Bruny a další. V knihovně údajně není ani magisterská práce chomutovské primátorky Ivany Řápkové. Podle Řápkové jde zřejmě o chybu univerzity.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám