Hlavní obsah

Lebka dosud připisovaná Hitlerovi patří ženě

Novinky, Jakub Kynčl
New Haven

Nová americká studie přichází s informací, která dost možná otřese velkým množstvím historiků. Lebka, kterou měli totiž desítky let za Hitlerovu, nepatřila vůdci Třetí říše, ale neznámé ženě. Tím oživili otázku, jak vlastně Hitler zemřel a zda se mu nepodařilo z obléhaného Berlína včas dostat do bezpečí.

Článek

Fragment lebky, který v sobě nesl díru po výstřelu z revolveru, byl hlavním podpůrným důkazem teorie, že Hitler pozřel kyanid a zastřelil se přímo v berlínském bunkru krátce před příjezdem sovětských jednotek 30. dubna 1945. Spekulace o tom, že mohlo být vše jinak a že Hitler možná dokonce i z bunkru unikl, vydržely po desetiletí a nyní se ještě výrazně oživily.

Fragment lebky byl vystaven poprvé roku 2000 v moskevském vládním archívu. Rusko navíc považovala tento kus lebky za cosi jako obrovskou trofej, dokazující vítězství jejich prarodičů ve válce. Sovětské jednotky tvrdily, že se jim podařilo exhumovat i Hitlerovu čelist, jejíž pravost byla ověřena přes dentistickou laboratoř. I toto tvrzení je však nyní ve velkém ohrožení.

Od začátku měli podezření

Profesoři z univerzity v Connecticutu nyní tvrdí, že příběh o části nalezené lebky spolehlivě vyloučili. Podle jejich studie totiž část lebky podle testů DNA bez pochyb patřila ženě ve věku mezi 20 a 40 lety. Archeolog a odborník na kosti Nick Bellantoni uvedl, že měl od začátku podezření, že kost patřila ženě vzhledem k její specifické struktuře.

Foto: Profimedia.cz

Adolf Hitler

Bellantoniho projektová kolegyně Linda Strausbaughová souhlasila s tím, že by mohli provést DNA test v případě, že se jim podaří dostat dobrý vzorek. Bellantoni tedy odcestoval do Moskvy, kde mu odebrání vzorku povolili.

Spekulace ožívají

Vědci se nejdříve obávali, že stav lebky testy neumožní, zejména pak když viděli její fotografie. Byla totiž vystavována v místnosti se zcela nevyhovující teplotou. Navíc měli nacisté Hitlerovo tělo po jeho sebevraždě zapálit a oheň je, jak je dobře známo, největším nepřítelem úspěšného odebírání vzorků DNA. Vnitřní fragment však spálen nebyl a množství bylo dostatečné na to, aby z něj bylo možné něco určit.

"Výsledky byly ohromomující. DNA nám jasně říká, že lebka patřila zcela jistě ženě," uvedla Strausbaughová a dodala, že nové zjištění bude detailně odvysíláno na kanálu History Channel v pořadu "Hitlerův útěk", který oživí teorie, že Hitler mohl doopravdy z Berlína utéct.

Reklama

Výběr článků

Načítám