Hlavní obsah

Ekonomika příští rok klesne o půl procenta, předvídá ministerstvo financí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo financí očekává příští rok pokles české ekonomiky o 0,5 procenta, uvedl na úterní tiskové konferenci po jednání vlády ministr financí (MF) Eduard Janota. MF tak zhoršilo výhled z minulého týdne, který počítal s poklesem o 0,3 procenta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Eduard Janota před jednáním vlády

Článek

Revize souvisí s přípravou státního rozpočtu na příští rok, který vláda schválila s deficitem 162,7 miliardy korun, což představuje 5,3 procenta HDP.

Ministr financí Eduard Janota řekl, že opatření přijatá v rámci úsporného balíčku se vztahují pouze pro příští rok a na další léta bude nutné nalézt  "koncepční řešení". Podle Janoty neumožňuje stávající daňový systém profinancování stávajících výdajů.

Janota připomněl, že v dalších letech bude nutné přistoupit k valorizaci důchodů i růstu platů státních zaměstnanců, tyto a další mandatorní výdaje by podle jeho slov vedly i přes očekávané oživení ekonomiky k deficitům kolem 5,6 procenta HDP.

Nejpesimističtější jsou odbory

Již v předešlých dnech představila své odhady ohledně vývoje tuzemského hospodářství i Česká národní banka, ta tehdy počítala s růstem 0,7 procenta. Nejpesimističtější scénář však očekávají odborové svazy. Podle jejich analýzy by HDP Česka mohlo příští rok klesnout až o dvě procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám