Hlavní obsah

Čarnogurského chtěla údajně zavraždit komunistická StB

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Komunistická Státní bezpečnost (StB) se údajně pokusila zabít jednu z ústředních postav slovenského disentu Jána Čarnogurského. Jak Čarnogurský řekl televizi Joj, v roce 1987 získal informace, že StB chtěla zorganizovat dopravní nehodu, při níž by případně zahynul.

Foto: Archiv, Právo

Ján Čarnogurský

Článek

"Začal jsem být opatrnější, méně jsem jezdil automobilem," řekl bývalý předseda slovenské vlády k tomu, co udělal, když se o plánu doslechl. Bývalý příslušník StB Ján Plánka po listopadu 1989 Čarnogurskému potvrdil, že tyto plány existovaly.

"Ano, řekl mi o tom," dodal Čarnogurský. Disident se těmito informacemi nesvěřil ani nejbližší rodině, ani přátelům v náboženských kruzích. Podle televize Joj nešlo v tomto případě o iniciativu jednotlivce, ale celého vedení StB. Není jasné, zda se tato akce nepovedla, nebo byla zrušena.

Představitelé Ústavu paměti národa označili přípravu akce proti Čarnogurskému těsně před pádem režimu za spornou. Podle nich mohla StB plánu využít k zastrašování nebo se pokusit o jeho vystěhování do zahraničí a zbavení občanství, jako se to činilo v rámci akce Asanace.

Asanace byl krycí název pro operaci StB na přelomu 70. a 80. let 20. století, která měla za cíl přinutit signatáře Charty 77 k odchodu z Československa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám