Hlavní obsah

Tajfun zabil na Filipínách 240 lidí, ve Vietnamu dvě desítky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila/Ho-či-minovo město
Aktualizováno

Na 240 stoupl podle úterních informací na Filipínách počet obětí víkendových záplav, které přinesl tajfun Ketsana. Na 450 tisíc lidí ztratilo střechu nad hlavou, 374 890 z nich žije v nouzových táborech. Nyní Ketsana ohrožuje Vietnam, kde si už vyžádal 23 obětí.

Foto: John Javellana, Reuters

Zničený dům ve filipínském městě Tanay Rizal

Článek

Dosavadní zprávy hovořily o 140 obětech přírodního živlu, nově však bylo nalezeno 90 obětí záplav v hlavním městě Manile, uvedla v úterý Národní koordinační rada pro přírodní katastrofy. V dvanáctimiliónovém hlavním městě byl vyhlášen stav přírodní katastrofy, voda zaplavila domy 1,9 miliónu obyvatel.

Foto: Erik de Castro, Reuters

Filipínci zachraňují před velkou vodou prase.

Vojáci, policisté a záchranáři už dostali do bezpečí více než 12 350 lidí, ale nepotvrzené zprávy varují, že bilance obětí bude dále stoupat.

Foto: Erik de Castro, Reuters

Filipínci hledali spásu před vodou na střechách domů.

Nyní se záchranáři soustřeďují na poskytování základních potřeb lidem, kteří přišli o střechu nad hlavou. "Snažíme se co nejlépe zajistit základní potřeby, ale hrozí mnohem vážnější situace," řekl Teodoro. "Nemůžeme čekat, až se to stane," dodal s tím, že země potřebuje pomoc mezinárodního společenství. O tu země požádala už v pondělí. Zemi navíc hrozí, že ji v pátek zasáhne další tajfun.

Foto: Erik de Castro , Reuters

Filipínec u zničeného majetku

Tajfun Ketsana přinesl během dvanácti hodin na Filipíny tolik deště, kolik jindy nenaprší za celý měsíc, a spustil tak nejhorší záplavy, jaké tento ostrovní stát postihly za více než 40 let.

Foto: Cheryl Ravelo, Reuters

Filipínci čekají na pomoc

Kojeneckou výživu ředili dešťovou vodou

Jeden z místních obyvatel Jeff Aquino říká, že ve vrcholící bouři dosáhla voda až k třetímu podlaží jeho domu. Spolu s manželkou a třemi malými dětmi strávil noc na střeše a sušené mléko pro dvouletá dvojčata míchali s padající dešťovou vodou.

Herečku zachraňoval filmový hrdina

Mezi těmi, které voda odřízla od spojení se světem, byla i mladá herečka Christine Reyesová, kterou zachránil televizní a filmový hrdina Richard Gutierrez ze střechy jejího domu v blízkosti Manily. Na pomoc se jí vydal poté, co plačící dívka zavolala z mobilního telefonu do místní televizní sítě. Gutierrez, s nímž Reyesová hraje v nově natáčeném filmu, si půjčil vojenský motorový člun a odvezl Reyesovou, její matku a dvě malé děti do bezpečí.

Foto: Noli Yamsuan , Reuters

Filipínec zachraňuje svého bratra před velkou vodou.

Na tajfun se chystá Vietnam

Na centrální Vietnam udeřil tajfun Ketsana v úterý odpoledne místního času, přičemž jako první postihl provincii Quang Nam. Mrtví jsou hlášeni celkem ze šesti centrálních provincií, odkud už před úterním polednem bylo také evakuováno asi 170 000 lidí do vojenských základen, škol a dalších zařízení.

Viceguvernér provincie Quang Ngai ohlásil, že v celé provincii vypadl elektrický proud. "Mnoho ulic je poseto spadlými stromy a dráty elektrického vedení. Vypadá to tu jako na bojišti," dodal.  

Kvůli lijákům, které na mnoha místech způsobily záplavy, a vichru o rychlosti až 144 kilometrů v hodině byly zrušeny lety do známých turistických letovisek Danang a Hue.

Rybářské lodě kotví v přístavech a obyvatelstvo se za pomoci desítek tisíc vojáků a policistů chystá na příchod tajfunu. Postiženým oblastem hrozí zejména záplavy.

Foto: John Javellana, Reuters

Zaplněná márnice

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám