Hlavní obsah

Velitel NATO odmítl kritiku USA, že se Evropa málo angažuje v Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen ve svém prvním projevu na půdě USA odmítl kritiku Spojených států, že další země aliance se málo angažují v Afghánistánu. V pondělí zdůraznil, že 40 procent vojáků NATO v Afghánistánu je z jiných států než z USA. Ve středoasijské zemi padli podle šéfa NATO již vojáci z 20 států. Současně ale vyzval evropské země, aby se více angažovali v konfliktu.

Foto: Yves Herman , Reuters

Generální tajemník NATO Rasmussen

Článek

Spojené státy by měly přestat pochybovat o závazku ostatních členů NATO ve válce v Afghánistánu, řekl v pondělí generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO). Rasmussen tak odmítl americkou kritiku ostatních členů NATO. Před podobnými výroky varoval: "Snižování příspěvku Evropy a Kanady, jak se tady v USA občas děje, se může stát proroctvím, které se vyplní," upozornil šéf NATO, že podobná vyjádření mohou snižovat odhodlání spojenců.

"Nebudu akceptovat argumenty, že Evropané a Kanaďané neplatí cenu za úspěch v Afghánistánu. Platí," zdůraznil Rasmussen.

Rasmussen dodal, že uspět lze v Afghánistánu jen v případě, když se akce zúčastní všichni členové aliance.

Rasmussenův projev přišel po varování vrchního velitele amerických a spojeneckých sil v Afghánistánu Stanleyho McChrystala. Ten vyslovil obavu, že bez dalších posil může skončit konflikt v Afghánistánu neúspěchem. McChrystal by uvítal navýšení sil o 30 000 až 40 000 mužů. [celá zpráva]

 K otázce, zda je vojenská posila odpovědí na současné nesnáze spojenců, se Rasmussen nevyjádřil. Podle agentury AP prohlásil, že je nutné klást daleko větší důraz na přípravu afghánských armádních a civilních sil, aby byly samy schopné zabezpečit a budovat svůj stát.  

Ve svém prvním oficiálním projevu ve Spojených státech Rasmussen připomenul, že evropské státy by do oblasti raději posílaly více instruktorů než bojových jednotek.

V současné době je v Afghánistánu rozmístěno asi 100 000 zahraničních vojáků z více než 40 zemí světa. Více než 60 000 z nich jsou Američané. V rámci mezinárodní mírové mise ISAF je v Afghánistánu letos nasazeno 480 českých vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám