Hlavní obsah

ON-LINE: Návštěva papeže Benedikta XVI. v České republice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Po pompézních přípravách začala v sobotu krátce před polednem třídenní návštěva hlavy katolické církve v České republice. Papež Benedikt XVI., který přijíždí dvanáct let po návštěvě svého předchůdce Jana Pavla II., chce lidem připomenout i jejich křesťanské kořeny. Prahu a Brno včetně části dálnice D1 čekají v této souvislosti dopravní omezení.

Článek

19.23 - Bohoslužba v Chrámu sv. Víta končí. Papež zde při proslovu opět připomněl pád komunismu a vzdal hold všem kněžím, řeholníkům a věřícím, kteří odolávali komunistickému režimu. Varoval před podléháním konzumu.

18.22 - Papež se ujímá vedení modlitby nešpor v katedrále sv. Víta. Přivítal ho zde bouřlivý potlesk, Benedikt XVI. se krátce zdržel také v kapli sv. Václava.

17.52 - Hlava katolické církve se po proslovu vydala do přilehlé katedrály sv. Víta, kde bude pokračovat liturgická část návštěvy.

17.40 - Papež zahájil svůj projev na Pražském hradě. V angličtině připomněl 20. výročí pádu komunismu. Zdůraznil duchovní rozměry svobody. Na politiky apeloval ve smyslu hesla, které nese vlajka českého prezidenta: Pravda vítězí!

17.16 - Klaus věnoval papeži jako milovníkovi hudby vystoupení  České filharmonie, která přednese Te Deum op. 103 Antonína Dvořáka.

17.12 - Prezident Klaus v proslovu varuje před úpadkem tradičních hodnot. Přínos současného papeže spatřuje ve zdůrazňování nutnosti učit se z chyb minulosti. 

17.08 - Papež Benedikt XVI. vešel za doprovodu prezidenta Václava Klause do Španělského sálu Pražského hradu, kde se setká s osobnostmi české politiky a společenského života. Přítomni jsou vrcholní představitelé vlády a parlamentu a také bývalý prezident Václav Havel s manželkou Dagmar.

16.57 - Premiér Jan Fischer oznamuje novinářům výsledky schůzky jednání s vatikánským sekretářem Bertonem. Otázka majetkového vyrovnání s církvemi není v době ekonomické krize prioritou, řekl Fischerovi Bertone. Ani absence česko-vatikánské smlouvy, kterou ČR stále neratifikovala, nebrání výborným vzájemným vztahům, vyplynulo podle Fischera ze schůzky.

 16.40 - Papež se soukromně sešel na Pražském hradě s prezidentem Václavem Klausem, u setkání je také první dáma ČR Livia Klausová. Schůzka se odehrává v Habsburském salonu Hradu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Papež Benedikt XVI. s prezidentem Václavem Klausem na Pražském hradě

16.25 - Kolona s papežem se zpožděním vyrazila po Národní třídě přes Smetanovo nábřeží, Mánesův most dále na Pražský hrad.

16.20 - Slavnostní program na Pražském hradě, jehož začátek je plánován na 16:30, bude mít zřejmě zpoždění. Papežská kolona zatím nevyjela.

16.05 - Ve Španělském sále Pražského hradu je už vše připraveno pro návštěvu papeže. Přítomni jsou například téměř všichni členové vlády

15.40 -  Brněnské biskupství oznámilo, že jeho projekt rozesílání papežských esemesek byl mimořádně úspěšný.Textové zprávy s myšlenkami Benedikta XVI. si v uplynulých dnech objednalo deset tisíc lidí, řekla mluvčí biskupství Martina Jandlová.

14.30 - První hodiny papežovy návštěvy v Praze neprovázely žádné komplikace, řekl šéf policejní ochranné služby Lubomír Kvíčala. "Nic, co by nás nějak zaskočilo, zarazilo nebo co by byl nějaký problém. Není žádný," uvedl Kvíčala. Doprava papeže z letiště byla podle něj také hladká, protože nebyl silný provoz.

13.11 - Papež nasedl do papamobilu a kolona zamířila Voršilské ulice. Ulice lemují davy lidí, kteří mávají hlavě katolické církve na pozdrav.

12.42 - Benedikt XVI. prošel kostelem Panny Marie Vítězné, kde se shromáždilo na 200 vybraných věřících, a poklekl před oltářem s Pražským Jezulátkem a přednesl modlitbu ve které prosil za všechny chudé a trpící děti celého světa. Poté položil před sošku svůj dar - zlatou korunku. Papeže oficiálně přivítal biskup Jan Graubner. Benedikt XVI. pak v italštině předneseném projevu vyzdvihl význam Pražského Jezulátka a vyzval věřící k modlitbě. Zdůraznil význam rodiny. Otčenáš odříkal s věřícími česky.

12.28 - Kolona se Svatým otcem dorazila do Karmelitské ulice a je bouřlivě vítán tisícovým davem lidí, kteří ho přišli přivítat. Ozývá se volání v češtině a slovenštině: "Ať žije papež. Haleluja!" Na schodech před kostelem Panny Marie Vítězné papeže oficiálně přivítal pražský primátor Pavel Bém (ODS) a předal mu jako projev respektu symbolický klíč od města. Papež kostel navštívil kvůli Pražskému Jezulátku a chce se u něj pomodlit.

12.01 - Po oficiálním přivítání si papež krátce promluví v budově letiště se členy uvítací suity, a po té nasedne do limuzíny, která jej odveze k Pražskému Jezulátku.

11.48 - Papež promluvil česky. Poděkoval za uvítání Václavu Klausovi a uvedl, že je dojat mladým párem, který mu přinesl dary. Zbytek projevu přednesl anglicky. Česká kultura je podle něj hluboce prostoupena křesťanstvím. Připomněl své přátelství s českými duchovními, které sahá až do dob před listopadem 1989. Ocenil, že Václav Klaus úznává úlohu církve ve společnosti.Na závěr se opět rozloučil česky a řekl, že se na návštěvu "opravdu těšil".

Foto: Petr Hloušek, Právo

Papež Benedikt XVI. během projevu na letišti

11.43 - Prezident Klaus srdečně vítá papeže i jeho doprovod a přeje jím příjemný pobyt. S ohledem na hosty zbytek projevu prezident přednáší anglicky. Připomněl kontakty Benedikta XVI. s českým prostředím i jejich vzájemné kontakty.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Papež vystupuje z letadla.

11.34 - Papež Benedikt XVI. sestupuje po schůdcích, kde se zdraví s prvním párem České republiky.Papež pak s prezidentem zaujali místo a čestné tribuně, kde po zaznění vatikánské a české hymny přednesou oba představitelé své projevy.

11.30 - Přesně podle programu se otevřel vstup do letadla a k letadlu přišel prezident Václav Klaus s chotí Livií, aby mohl papeže oficiálně přivítat společně s vysokými církevními hodnostáři.  

11.18 - Speciál s papežem Benediktem XVI. přistál na ruzyňském letišti v Praze. Letadlo pomalu roluje k místu, kde proběhne oficiální přivítání.

TŘÍDENNÍ PROGRAM PAPEŽE V ČR
sobota 26. září
11:30 - přílet do Prahy
12:30 - návštěva malostranského kostela Panny Marie Vítězné a jízda papamobilem do Voršilské ulice
16:30 - návštěva prezidenta na Hradě
17:00 - setkání s představiteli politického a společenského života na Hradě
18:00 - modlitba v katedrále sv. Víta
neděle 27. září
10:00 - mše na letišti v Brně-Tuřanech
12:45 - odlet do Prahy
17:15 - setkání s představiteli Ekumenické rady církví
18:00 - setkání s akademickou obcí ve Vladislavském sále na Hradě
pondělí 28. září
8:50 - návštěva baziliky sv. Václava ve Staré Boleslavi
9:45 - mše u příležitosti Národní svatováclavské pouti
13:15 - oběd s biskupy v Praze
17:15 - závěrečný ceremoniál na ruzyňském letišti
17:45 - odlet do Říma

Papež Benedikt XVI.

16. dubna 1927 – narozen jako Joseph Ratzinger v bavorském Marktl am Inn

1941 – zařazen do Hitlerjugend

1951 – vysvěcen na kněze

1953 – disertační práce Lid a dům Boží v Augustinově učení o církvi

1957 – habilitační práce Teologie dějin sv. Bonaventury

1959 – profesor dogmatiky a historie dogmatu na univerzitě v Bonnu

1977 – jmenován arcibiskupem v Mnichově a Freisingu, brzy nato se stal kardinálem

1981 – pověřen vedením Kongregace pro nauku víry, navazující na inkvizici

1998 – zvolen viceděkanem kolegia kardinálů

2002 – zvolen děkanem kolegia kardinálů

19. dubna 2005 – se stává papežem Benediktem XVI.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám