Hlavní obsah

Írán přiznal druhé zařízení na obohacování uranu

– Vídeň • Aktualizováno
Novinky, Tomáš Reiner

Írán přiznal, že má dvě zařízení na obohacování uranu a nikoliv jedno, jak dosud tvrdil. S odkazem na dva diplomatické zdroje při Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) to v pátek uvedla agentura AP.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle AP skutečnost Teherán potvrdil v dopise zaslaném v pondělí šéfovi MAAE Muhammadu Baradejovi, byť jen náznakem. Podle CNN je zařízení v podzemí na jedné vojenské základně. 

Dosud Írán přiznával jen existenci zařízení na obohacování uranu v Natanzu asi 250 kilometrů jižně od hlavního města.

Rada bezpečnosti na Írán kvůli tomu, že odmítá zastavit obohacování uranu, třikrát uvalila sankce. Západ se obává, že Teherán usiluje o jadernou bombu. Islámská republika tvrdí, že její program je ryze mírový.

AP už minulý týden uvedla, že se experti MAAE domnívají, že Írán má kapacity k výrobě jaderné bomby a pracoval na vývoji raketového systému schopného nést nukleární hlavice. [celá zpráva]

Íránský jaderný program
Počátky íránského jaderného programu sahají do roku 1950, kdy byla země ještě monarchií v čele s šáhem. S rozvojem jaderného výzkumu tehdy Íránu pomáhaly Spojené státy. Po revoluci v roce 1979 Írán svůj výzkum přerušil. Po čase jej opět obnovil, nicméně již s daleko menší podporou Západu.
V roce 2003 MAAE obvinila Teherán, že neplní závazky vyplývající ze Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT). V září odhalily inspekce, že Írán dlouhá léta tajně obohacoval uran. Následně Írán operace dvakrát dočasně zmrazil, ale později v nich pokračoval i navzdory sankcím Rady bezpečnosti OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám