Hlavní obsah

Američané chtějí jednat s vojenskou vládou Barmy

Novinky, rei
New York

Americká ministryně zahraničí oznámila záměr Washingtonu jednat přímo s barmskou vojenskou juntou. Sankce samotné podle jejích slov chování této vlády nezměnily.

Foto: Jim Young, Reuters

Ministryně zahraničních věcí USA Hillary Clintonová

Článek

Změna přístupu je součástí obratu v zahraniční politice administrativy prezidenta Baracka Obamy. „Chceme důvěryhodnou demokratickou reformu, vládu, která reaguje na potřeby barmského lidu,  okamžité a bezpodmínečné propuštění politických vězňů a dialog s opozicí a menšinovými skupinami,“ řekla Hillary Clintonová.

Dodala, že sankce zůstávají důležitou součástí přístupu Američanů, ale samy o sobě vojenskou vládu ke spolupráci nepřiměly. „Jednání versus sankce je podle našeho názoru špatná volba. Budeme používat obojí, abychom dosáhli cílů,“ doplnila s tím, že by se USA při rozhovorech by se mohly angažovat ve věci lidských práv a demokracie.  

Chudá Barma patří k nejizolovanějším zemím světa. Vojenská junta jí vládne od roku 1962. Její nejvyšší představitel Than Šwei je u moci od roku 1992. Loni si jeho vláda v referendu nechala potvrdit upevnění své moci, a to v době po ničivém cyklónu Nargis, který zabil nejméně 130 tisíc lidí - také kvůli tomu, že vláda zadržovala humanitární pomoc. Pro ústavní změny prý bylo 92 procent Barmánců.
Nejznámějším politickýmh vězněm je Su Ťij, která ve vězení strávila 14 z posledních 20 let. V srpnu jí soud domácí vězení prodloužil o dalších 18 měsíců za to, že ve svém domě nelegálně přijala Američana Johna Yettawa. Muž do jejího domu přeplaval bez pozvání přes jezero. Su proti rozsudku podala odvolání. Soud o něm rozhodne příští měsíc.

Reklama

Související témata:

Související články

Barma propustí odsouzeného Američana

Američan John Yettaw, kterého soud v Barmě tento týden odsoudil k sedmi letům vězení, z toho ke čtyřem v pracovním táboře, bude propuštěn. V sobotu to oznámil...

Výběr článků

Načítám